Sinds 1 december is er een nieuwe wet van kracht die een betere bescherming biedt voor wie zich kosteloos borg stelt voor de lening van iemand anders.
Stel: uw zoon of dochter is afgestudeerd en heeft onlangs een baan gevonden, maar zoekt nu éérst dringend geld om een auto te kopen. Een lening lospeuteren bij de bank blijkt niet zo simpel en dus stelt u zich borg. Iedereen blij. Iets risicovoller wordt het al wanneer uw zoon of dochter een eigen zaak wil beginnen en u vraagt borg te staan voor de lening: wat als die zaak over de kop gaat?
Heel wat mensen stellen zich borg voor vrienden of familieleden zonder goed te weten wat de financiële gevolgen zijn. In het vroegere systeem, dat nog dateerde van 1804, was het mogelijk om zich onbeperkt in de tijd en voor een onbeperkt bedrag borg te stellen. Bijkomend probleem: wie zich borg stelde voor de lening van iemand anders, werd er niet altijd van op de hoogte gebracht als die persoon in financiële moeilijkheden kwam. En wie erfde in het oude systeem, wist evenmin of er aan de erfenis een borgstelling gekoppeld was.
‘Vandaar dat die nieuwe wet noodzakelijk was’, zegt voormalig Kamerlid Annemie Roppe (Spirit). Zij diende het wetsvoorstel in dat grotendeels als basis diende voor de nieuwe wetgeving. Wat er concreet verandert? Voortaan moet de borgstelling vastgelegd worden in een geschreven overeenkomst, die losstaat van de hoofdovereenkomst – de eigenlijke lening. De duur van de borgstelling wordt beperkt tot vijf jaar, en ook aan het bedrag zijn voortaan beperkingen verbonden. Je kunt je bijvoorbeeld niet borg stellen voor een som die je nooit zou kunnen terugbetalen, mocht het ooit zover komen.
Verder wordt er ook een regeling getroffen voor als de borgsteller zou overlijden. Zijn erfgenamen moeten vanaf nu ingelicht worden over het bestaan van de borgstelling, zodat ze eventueel kunnen beslissen om de erfenis te weigeren. De bank tenslotte moet de borgsteller op de hoogte houden van de financiële vorderingen van de persoon voor wie hij zich borg gesteld heeft. Betaalt die zijn lening trouw af, of niet?
Annemie Roppe benadrukt dat het hier enkel over de zogenaamde kosteloze borg gaat. De vriendendienst dus. ‘Maar waar eindigt dat? Stel dat iemand zich in een zakelijke sfeer borgstelt, en in ruil daarvoor een auto krijgt van de betrokken vennootschap. Of als zijn echtgenote er dan aan de slag mag als werknemer. Is dat óók een kosteloze borgstelling? Daar kan eventueel nog discussie over ontstaan.’
MONEYTALK OP TELEVISIE: ELKE DINSDAG EN DONDERDAG OP KANAAL Z. HET JANUARINUMMER VAN MONEYTALK, DAT VANAF 20 DECEMBER VERKRIJGBAAR IS, GEEFT VIER GOEDE REDENEN WAAROM U ZICH BETER NIET BORG STELT. VERDER OOK NOG EEN OVERZICHT VAN DE ALTERNATIEVEN VOOR DE BORGSTELLING.
Celine De Coster