De mobiele beller van de 21e eeuw beschouwt telefoneren als een banale basisfunctie op zijn smartphone. Kan de iPhone de wereld veroveren?

Er heerst druk verkeer op de snelweg van de moderne elektronica. En het is druk in beide richtingen. Terwijl gsm’s steeds dichter in de buurt komen van computers, fotocamera’s, muziekspelers en navigatiesystemen, wagen computer- en mp3-producenten zich op het terrein van de mobiele telefoons. De iPhone van Apple, die onlangs in de Verenigde Staten werd gelanceerd en nu ook Europa heeft bereikt, is daarvan het beste bewijs. Het toestel is niet alleen een fraaie mp3-speler, maar bevat ook een smartphone en een internetbrowser.

Concurrentie voor de iPod? Nee, concurrentie voor de gsm. Nokia, de nummer één van de gsm-markt, laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren. Het Finse bedrijf zet de tegenaanval in met een reeks nieuwe muziektelefoons en een eigen onlineplatform, dat overduidelijk is geïnspireerd op iTunes van Apple. Nokia wil muziek, games en navigatiediensten aanbieden onder de naam ‘ Ovi‘, het Finse woord voor ‘deur’. De Nokia N76 (385 euro) is alvast een mooie binnenkomer: een prima gsm en dito mp3-speler. De muziek beluister je met een koptelefoon of een extern audiosysteem. Zodra een oproep binnenkomt, gaat de mp3-speler (of de ingebouwde radio) in wachtstand.

Een tweede geslaagde combinatie van een gsm en een mp3-speler is de Sony Ericsson W890i. Het toestel is voorzien van een 3,2-megapixelcamera en een geheugenkaart van 2 gigabytes. De Samsung i450 (499 euro) en zijn kleine broer Samsung F210 (309 euro) hebben plaats voor respectievelijk 4 en 2 gigabytes muziek. Beide toestellen zijn uitgerust met een geïntegreerde ICEpower-versterker van Bang & Olufsen. Die zit ook in de Serenata, de muziek-gsm die Samsung en Bang & Olufsen samen hebben ontwikkeld. De telefoon en de muziekspeler in de twee Samsungs hebben elk een eigen gebruikersinterface, waardoor je ze onafhankelijk van elkaar kunt bedienen.

UITVINDING VAN HET JAAR

Het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Apple iPhone uitgeroepen tot de ‘uitvinding van het jaar’. Het toestel dankt die eer vooral aan zijn strakke ontwerp, zijn aanraaktechnologie en zijn besturingssysteem OSX. Time ziet echter ook minpunten: op de iPhone kun je moeilijk typen en het toestel is te groot. Een vreemd argument, want op een kleiner toestel kun je nog moeilijker typen. Ook de prijs valt tegen, schrijft Time. Toevallig of niet heeft Apple net besloten om de prijs van de iPhone in de Verenigde Staten te verlagen van 599 dollar naar 399 dollar. Klanten die de volle prijs hebben betaald, krijgen een tegoed van 100 dollar. Apple buigt daarmee voor de honderden boze e-mails die het na de onverwachte prijsdaling van kopers heeft gekregen.

In de Verenigde Staten werden al meer dan een miljoen iPhones verkocht. ‘Met de iPod hebben we twee jaar nodig gehad om zo ver te geraken’, jubelt de altijd triomfantelijke Applebaas Steve Jobs. Tegen het einde van volgend jaar wil Apple acht miljoen iPhones verkopen. Het toestel ligt intussen ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in de winkels. België is volgens de laatste berichten begin volgend jaar aan de beurt. Voor de verkoop van zijn draagbare telefoon werkt Apple in elk land exclusief samen met een of meer operatoren, die daarvoor een flinke som geld moeten betalen. Doordat hackers erin zijn geslaagd om de beveiliging van de iPhone te kraken, kan de telefoon ook in andere landen en via andere operatoren worden gebruikt. Apple waarschuwt kopers dat ze hun garantie verliezen als ze aan hun iPhone prutsen en dat hun gehackte telefoon onbruikbaar wordt gemaakt zodra ze een software-update downloaden.

SMART OR SIMPLE

In 2006 werden wereldwijd meer dan een miljard mobiele telefoons verkocht. Dat is bijna 25 procent meer dan het jaar voordien. Voor dit jaar wordt ongeveer dezelfde groei verwacht. In opkomende economische grootmachten zoals India en China is er vooral vraag naar goedkope toestellen. De Motorola Motofone F3, een gsm met basisfuncties die amper 35 euro kost, speelt daar perfect op in. In Europa en de Verenigde Staten schakelen mobiele bellers massaal over naar smartphones, gsm-toestellen met allerlei dure multimedia- en onlinefuncties. Nokia heeft vorig jaar 80 miljoen smartphones verkocht, ongeveer een vijfde van zijn totale productie. Dit jaar mikt het Finse bedrijf op 120 miljoen stuks.

Zoals het een marktleider betaamt, heeft Nokia de absolute topper onder de smartphones in huis: de Nokia N90 (870 euro). Samsung, een van de naaste achtervolgers, maakt zich sterk met de Samsung G800 (499 euro), de allereerste 5-megapixel- cameraphone met 3x optische zoom in Europa. Door het unieke face recognition-programma, dat automatisch de belichting en de kleuren instelt op de contouren van een gezicht, kan de G800 betere portretten fotograferen dan andere gsm’s. Een tweede blikvanger is de breedbeeldmodus WDR ( wide dynamic range). Met de ingebouwde videocamera kun je zonder de tussenkomst van een pc filmpjes editen en uploaden.

TECHNOLOGIE MET STIJL

Samsung en Bang & Olufsen hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van de Serenata, een muziektelefoon die in verschillende opzichten zijn gelijke niet kent. De opvolger van de twee jaar oude Serene heeft een hifispeaker en een knap bassysteem, waarmee de telefoon geluid weergeeft zonder vervorming. Geesung Choi van Samsung gewaagt van een ‘andere kijk’ op mobiele telefonie, al is de integratie van een telefoon en een muziekspeler allesbehalve nieuw. Torben Ballegaard Sörensen, de grote baas van Bang & Olufsen, spreekt van ‘een samenwerking waarin we grenzen hebben verlegd om tot spannende en unieke producten te komen’. Klinkt mooi, maar wat betekent het? Misschien heeft Sörensen het over de speciale ringtones van bosgeluiden, geluiden van triangels, windorgels en glas, die ‘de serene puurheid’ van de Serenata benadrukken. Of over het ontbreken van een toetsenbord met cijfers of letters. Of over het scrollwiel, dat ‘zeker niet is afgekeken van de iPod’, zegt de B&O-baas. ‘Wij hebben dat wiel uitgevonden en het zat al in 1995 op onze toestellen. Misschien heeft dat enkele mensen in Californië geïnspireerd.’ Grensverleggend is eigenlijk alleen de prijs: 1400 euro.

Ook Prada probeert – samen met LG Electronics – de koper warm te maken voor technologie met stijl. De LG KE850 Prada (599 euro) is nog slanker dan de fotomodellen die het Italiaanse modehuis de catwalk opstuurt. De ringtone met een zwoele damesstem die ‘ I’m calling you‘ zegt, is een compensatie voor de krasgevoelige plastic behuizing en de matige 2-megapixelcamera van het toestel. De Porsche P’9521 (1220 euro), die aan de gelijknamige sportwagen moet doen denken, valt vooral op door zijn Bondachtige vingerafdrukscanner. Om niet als ouderwets te worden afgedaan, begint ook Nokia met de productie van gsm’s met een touchscreen. De Sony Ericsson W380i gaat nog een stap verder: een simpel handgebaar volstaat om het alarm van de smartphone uit te schakelen of een inkomend telefoongesprek te weigeren. Benieuwd wat het volgende snufje wordt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content