In de strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en illegale migratie gaan Brussel en Rabat vlotter informatie delen. Ze willen onder meer vingerafdrukken van sans-papiers uitwisselen.
In alle stilte hebben België en Marokko de voorbije maanden een memorandum over de samenwerking inzake veiligheid voorbereid. Een element daaruit is het plan om via elektronische weg vingerafdrukken uit te wisselen van personen die illegaal in het land verblijven. Zo zouden Marokkaanse sans-papiers in België – of anderen die zich voor Marokkaan uitgeven – snel geïdentificeerd kunnen worden. ‘We willen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is’, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Maar het klopt wel dat er een goede tekst op tafel ligt over de uitwisseling van vingerafdrukken. Die identificatie is nodig om de terugkeer te kunnen organiseren. Mensen zonder papieren moeten immers naar het juiste land worden teruggestuurd.’ Premier Charles Michel (MR), staatssecretaris Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontmoeten op 29 en 30 februari in Marokko leden van de Marokkaanse regering. ‘We hopen dat het memorandum dan ondertekend zal worden. Het zou de bekroning zijn van constructieve gesprekken tussen beide landen. Deze onderhandelingen zijn ondertussen al tien jaar aan de gang’, zegt Jansseune.
Ook de politiesamenwerking met Rabat wordt opgedreven. Begin maart zal de Kamer zich buigen over een samenwerkingsverdrag in de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme. Dat werd in februari 2014 door beide regeringen afgesloten, maar moest nog door de parlementen goedgekeurd worden. Langs Marokkaanse zijde is dat intussen gebeurd. ‘Het verdrag bekrachtigt de rechtstreekse uitwisseling van persoonsgegevens tussen de Belgische en Marokkaanse politie’, zegt Patrick Zanders, verbindingsofficier van de Belgische politie in Marokko. Volgens Zanders wisselen de Belgische en Marokkaanse politiediensten dagelijks een tiental berichten uit. ‘Toen ik hier in 2007 aan de slag ging, had tachtig procent daarvan te maken met drugtrafiek. Vandaag is zowat tachtig procent van mijn activiteiten aan terrorisme gerelateerd.’
De snelheid en de kwaliteit van de informatie-uitwisseling zullen door het nieuwe verdrag opmerkelijk verbeteren, zegt Zanders. ‘Bijvoorbeeld als het gaat over Belgen van Marokkaanse afkomst die vermoedelijk naar Syrië willen vertrekken. Vandaag passeert die informatie in principe via Interpol, maar dat zijn korte telexberichten. Dankzij het verdrag zal ik dossiers open en bloot kunnen bespreken met de Marokkaanse politie, en meteen antwoorden kunnen krijgen. Bovendien zijn er garanties voorzien voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Info uit gerechtelijke onderzoeken zal wel pas gedeeld kunnen worden na voorafgaandelijke toestemming van de magistraat. Het samenwerkingsverdrag legaliseert ook mijn werk als verbindingsofficier. Niet dat ik vroeger illegaal werkte, maar het bleef een grijze zone.’
En de twee landen zullen nog intenser samenwerken. In mei zullen Marokkaanse politieagenten deelnemen aan een ‘kijkstage’ in Vilvoorde, Antwerpen, Brussel en Verviers, om good practices uit te wisselen over de aanpak van radicalisering. Daarna zullen Belgische wijkagenten een tegenbezoek brengen aan onder meer Casablanca en Tangers.
Kristof Clerix
‘We zullen sneller en beter informatie over Belgo-Marokkaanse Syriëstrijders kunnen vergaren.’