Belgen worstelen met privacy en virussen

Een op de tien Facebook-gebruikers heeft nog nooit de privacy-instellingen van zijn account gecheckt.

Uit een nieuwe enquête van Test-Aankoop blijkt dat het online en offline computergedrag van de Belg stukken beter kan.

Computerhygiëne: zo wordt een goede omgang met ons online (en offline) computerleven weleens genoemd. Eigenlijk zou een goede virusscanner en een wekelijkse back-up even vanzelfsprekend moeten zijn als elke dag opstaan. Dat is het voorlopig nog niet, zo blijkt uit een enquête van Test-Aankoop die Knack kon inkijken. De consumentenvereniging liet een vragenlijst – op papier – invullen door 361 Belgische internetgebruikers en kwam tot enkele opvallende conclusies.

Eerst het goede nieuws: 94 procent van de Belgen met een draadloos netwerk beveiligt dat met een wachtwoord. Al zijn er wel veel huishoudens waar dat wachtwoord simpelweg de naam van de oudste dochter is, in het beste geval met ‘123’ erachter. Slechts vier op de tien Belgen kiezen stelselmatig voor een complex wachtwoord – een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en eventueel symbolen. Erger nog: 27 procent gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, waaronder ook ‘gevoelige’. Dat laatste klinkt nogal James Bond-achtig, maar hoeft dat niet te zijn. Het gaat bijvoorbeeld om uw mailbox, Facebookaccount of online bankrekening. Daarnaast geeft 27 procent – of het dezelfden zijn, weten we niet – het wachtwoord van zijn belangrijkste e-mailaccount aan anderen. Geen goed idee. Want een huissleutel deel je toch ook niet zomaar uit?

Een andere val waar velen inlopen, zijn de draadloze openbare netwerken. U kent het wel, dat lichte hoeragevoel wanneer u in de plaatselijke koffiebar of het station plots drie streepjes op uw smartphone ziet verschijnen. Gratis internet! En dat is prima, zolang u ook dan ‘gevoelige’ websites vermijdt. Mensen met slechte bedoelingen kunnen namelijk uw gegevens onderscheppen en de controle overnemen. Zes op de tien gebruikers maken soms verbinding met zo’n openbaar netwerk. 79 procent van hen is slim genoeg om dan geen kredietkaartnummer door te geven en 78 procent raadpleegt ook zijn bankrekening niet. Maar slechts 14 procent laat zijn mailbox dicht in het openbaar.

Dat het kan misgaan, blijkt ook uit deze enquête. Een op de tien mensen moest reeds lijdzaam toezien hoe een ‘inbreker’ zijn account van een sociaalnetwerksite betrad. Dat gebeurt nog iets vaker bij mailboxen (13 procent). Af en toe (8 procent) valt het zelfs voor dat gegevens versleuteld worden en dat er geld moet betaald worden om er weer bij te kunnen. Maar het grootste probleem is toch een besmetting met een virus of malware: 42 procent van de Belgische gebruikers werd daar al het slachtoffer van.

Nochtans bestaat er een prima beveiliging tegen dat laatste: antivirussoftware. Bijna negen op de tien gebruikers hebben een virusscanner op hun computer staan, maar slechts 22 procent scant effectief elk binnenkomend document op virussen. Daarnaast kunnen uw gegevens (foto’s, muziek, documenten) ook op andere manieren verloren gaan. Daarom zijn regelmatige back-ups (gegevens bewaren op een externe harde schijf of een clouddienst zoals Dropbox) noodzakelijk. Nochtans maakt 37 procent van de gebruikers nooit zo’n back-up. Ruim een op de drie doet het wel, maar te onregelmatig. Het belangrijkste excuus: het kost te veel tijd of moeite. Nochtans zijn er daarvoor goede programma’s beschikbaar.

Ten slotte nog een heikel thema: Facebook. Ondanks de media-aandacht en de privacyprocessen springen veel gebruikers nogal licht om met hun privacy. Ruim een op de tien heeft nog nooit de privacy-instellingen van zijn account gecheckt.

Stefanie Van den Broeck

27 procent van de Belgen deelt het wachtwoord van zijn mailbox met anderen. Een huissleutel deel je toch ook niet zomaar uit?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content