Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Deze week debatteert de Kamer over Belgische deelname aan vredesmissies in Darfur en Oost-Tsjaad. Ook de missie in Afghanistan staat op de agenda.

Op 31 juli 2007 besliste de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht voor Darfur op te richten. De lidstaten moesten binnen dertig dagen laten weten of ze zouden deelnemen. Maar aangezien de regering van lopende zaken niet kan beslissen over de inzet van een troepenmacht, kon ons land nog geen antwoord geven.

Groen! liet het er niet bij zitten en vroeg bij hoogdringendheid een bijeenkomst van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Die komt er op 6 september tijdens de Conferentie van Voorzitters. Zowel de crisis in Darfur alsook een mogelijke Belgische bijdrage aan een EU-vredesmacht in Oost-Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, zal er op de agenda staan. Als de Kamer zich daar over de partijgrenzen heen achter een deelname zou kunnen scharen, kan dat een signaal zijn voor de regering van lopende zaken, klinkt het in ‘oppositiekringen’. Ook aftredend minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) hoopt ‘dat de Kamercommissie de nodige legitimiteit geeft voor een eventuele deelname. De huidige situatie mag onze internationale slagkracht niet verminderen’, zegt De Gucht.

Ook Dirk Van der Maelen (SP.A) hoopt op een doorbraak in de Kamercommissie. ‘Maar als een deelname aan de VN-missie voor Darfur onmogelijk blijkt, is ook de EU-missie in Tsjaad een mogelijke optie’, zegt hij. Bovendien is het van belang dat België bijdraagt aan een grotere geloofwaardigheid van de EU-missies. Van der Maelen voegt er nog aan toe, dat België bij een tekort aan manschappen, een gedeeltelijke terugtrekking uit Afghanistan moet overwegen. Ook Groen! vraagt een debat over de deelname in Afghanistan.

Voor Open VLD kan een stopzetting van de Belgische inzet in Afghanistan absoluut niet. Dat zegt parlementslid Hilde Vautmans. ‘Het operatietoneel verplaatst zich van Irak naar Afghanistan. We hebben de VN-verplichting om er aanwezig te zijn en te blijven.’ Ook CD&V wil ‘geen wijzigingen aanbrengen in de bestaande opdracht’, zeker geen terugtrekking, maar ook geen uitbreiding. ‘Vanuit de NAVO is er geen vraag naar een bijkomende Belgische opdracht. De nieuwe regering zou extra inspanningen kunnen leveren, maar dat zal afhangen van de beschikbare budgettaire ruimte.’ En Defensie van zijn kant benadrukt dat een deelname aan welke EU-missie ook onmogelijk is zonder een duidelijk mandaat.

Het hele debat rond Darfur roept ook weer vragen op over een toekomstige legerhervorming. CD&V wil het leger een grotere geloofwaardigheid geven. ‘Conflictpreventie moet de eerste bezorgdheid zijn, maar in crisissituaties moeten we ook militair kunnen optreden’, luidt het. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de beperkingen van het budget. Bij ongewijzigde inzet is er momenteel een tekort van 8 miljoen euro, klinkt het. Ook Open VLD benadrukt dat een debat over het budget onvermijdelijk is. Voor die partij moet het leger zich in de toekomst meer inpassen in een Europese defensiemacht.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content