Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Auteur en performer Vital Baeken – beter bekend als Vitalski, de nachtburgemeester van Antwerpen – ontvangt u de komende weken in Het Labyrint van Dr. Adams. ‘Een ministad in de stad waar we mensen gelukkiger maken.’

Het labyrint wordt momenteel door TimeCircus op het Sint-Jansplein opgebouwd. Waarom daar?

VITALSKI:Dat plein was een van de goorste plekken van de stad, maar nu is het een van de schoonste geworden. Op mooie zomeravonden waan je je haast in Lissabon. Het bronzen beeld van Panamarenko staat er nu al jaren en heeft nog geen schrammetje.

VITALSKI: Jazeker. Samen met Madam Fortuna en ontmoetingscentrum Het Oude Badhuis interviewden wij de afgelopen maanden zeventig bewoners uit de Seefhoek en vroegen hen wat ze aan hun stad willen veranderen om gelukkiger te worden. De adviezen van deze ‘raad van wijzen’ liggen aan de basis van dit stuk. Veel van de geïnterviewden bouwden de afgelopen maanden mee aan een atrium dat de kern vormt van het labyrint. Die constructie werd tijdens de Villa Romana Parade vanuit Bibliotheek Permeke naar het Sint-Jansplein gedragen.

U droeg mee.

VITALSKI: Omdat het atrium mijn habitat wordt tijdens de voorstelling. Ik ben een van de medewerkers van Dokter Adams – wie dat is, verklap ik niet – die ’s avonds het labyrint bevolken. Overdag kan de bezoeker rustig verloren lopen in het labyrint, een ministad eigenlijk, maar tussen 19 uur en 23 uur word je in groep langs de vijf medewerkers geleid.

Regisseur Luk Nys nam de zogeheten ‘piramide van Maslow’ als uitgangspunt. Abraham Maslow was een Amerikaanse psycholoog die met zijn piramide aantoonde dat eerst de basisbehoeften moeten voldaan zijn alvorens we aan onze zelfontwikkeling – de top van de piramide – kunnen werken. Elke medewerker van Dokter Adams reflecteert over een onderdeel van die piramide en wat de wijzen daarover te zeggen hadden. Ik bekommer me om de basisbehoeften en geef in het hart van het labyrint een presentatie over brood.

Staat dat labyrint ook symbool voor de hedendaagse stad?

VITALSKI: Elke stad is een labyrint. Het is normaal dat je verdwaalt of soms zelfs je stad niet meer herkent. Ik schiet dan – zoals velen – in een conservatieve kramp maar ik maak me daar meteen uit los. Het vervelende in België is dat we ook nog eens in een bureaucratisch labyrint leven. Terwijl nieuwkomers een ontstellend enkelvoudig bestaan leiden, hebben de andere Belgen een haast infernaal labyrintisch leven. Belg zijn is van je geboorte tot je dood proberen om alle paperassen op orde te krijgen. Proberen! Nooit heb je hier een helder bestaan.

Wat wilt u betekenen voor de stad?

VITALSKI: In dit geval wil ik de mensen laten inzien dat ze gelukkiger zijn dan menig goeroe of leider hen laat geloven. De voorstelling is eigenlijk een parodie op geluksgoeroes. Het wordt een ontspannende, ludieke, ontroerende wandeling, en een ode aan het dolen door een stad.

U bent al twintig jaar nachtburgemeester en versleet reeds enkele gewone burgermeesters. Wat is uw advies aan de huidige burgemeester?

VITALSKI: Enkele weken geleden werd ik voor het eerst samen met Bart De Wever (N-VA) gefotografeerd. ‘Maar de nacht is nog niet begonnen!’, zei hij toen hij me zag. ‘We bereiden ons voor op de nacht, mijnheer De Wever’, antwoordde ik. Nadien besefte ik dat je die zin op vele manieren kan interpreteren. Ik sta achter elk van die interpretaties.

Het Labyrint van Dr. Adams van Madam Fortuna en TimeCircus is vanaf 1 juli tot 17 juli 2016 te zien tijdens de Zomer van Antwerpen. www.zomervanantwerpen.be

Het Labyrint van Dr. Adams van Madam Fortuna en TimeCircus is vanaf 1 juli tot 17 juli 2016 te zien tijdens de Zomer van Antwerpen. www.zomervanantwerpen.be

Els Van Steenberghe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content