HO CHING WORDT MACHTIGSTE VROUW VAN WALL STREET

De Singaporese Ho Ching was door het tijdschrift Forbes al uitgeroepen tot derde machtigste vrouw ter wereld, na de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Wu Yi, de vicepremier van China. Ze laat in de lijst zelfs de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice achter zich. Ching dankt die invloed niet enkel aan haar positie als echtgenote van Lee Hsien Loong, de premier van Singapore, maar vooral aan die als CEO van de Singaporese staatsholding Temasek. Die bouwde ze uit tot een wereldspeler door participaties in bedrijven in China, India, Europa en de VS. Temasek beheert intussen meer dan 100 miljard dollar.

De mediaschuwe Ho Ching krijgt nu bovendien een machtige positie op Wall Street. Temasek stapte vorige week immers in de belangrijke Amerikaanse bank Merrill Lynch, die door de kredietcrisis in grote moeilijkheden is geraakt. De Singaporezen kwamen met 5 miljard dollar op de proppen. Eerder werden ze ook al aandeelhouder bij de Britse Barclays Bank.

KONING GYANENDRA IS ZIJN JOB KWIJT

Na 240 jaar monarchie wordt de bijzonder onpopulaire Gyanendra de voorlopig laatste koning van Nepal. In een akkoord tussen de voormalige maoïstische rebellen en de overige politieke leiders is afgesproken om de staat binnen enkele maanden om te vormen tot een republiek. De maoïsten voerden daarvoor tien jaar strijd, waarbij 13.000 doden vielen. Gyanendra’s gewelddadige pogingen om hen te onderdrukken maakten hem gehaat bij het volk. Aan de oorlog kwam in 2006 een eind toen de rebellen in de regering stapten en de macht van de koning drastisch werd teruggeschroefd. Afzetten werd het doel, alleen hoe was nog de vraag. De maoïsten wilden hem meteen de laan uit, maar nu stemmen ze toch in met een door de burgers te verkiezen constitutionele assemblee, die de republiek zal uitroepen.

GRANT SHAPPS BRENGT KERSTNACHT OP STRAAT DOOR

Een slaapzak en een stuk karton, meer stond Grant Shapps zichzelf niet toe om zijn kerstnacht door te brengen. Door op straat te slapen wou het conservatieve Britse parlementslid de aandacht van publiek en overheid vestigen op het lot van daklozen, en de regering oproepen om meer sociale woningen te bouwen. Natuurlijk is het een mediastunt, gaf Shapps toe. ‘Maar als die ertoe leidt dat mensen over het probleem praten, is mijn doel bereikt.’ De Britse minister van Huisvesting, Ian Wright, had geen goed woord over voor het initiatief. De regering stelt dat het aantal daklozen al met een derde gedaald is sinds de Labourpartij aan de macht is in het Verenigd Koninkrijk.

MERVYN SILVA GEGIJZELD DOOR JOURNALISTEN

De Sri Lankaanse minister van Arbeid, Mervyn Silva, kon er bepaald niet om lachen dat staatszender Rupavahini geen item wijdde aan zijn speech bij de heropening van een door de tsunami vernielde brug. Hij stormde dan maar de redactie binnen om de journalisten ter verantwoording te roepen. Tijdens een verhitte discussie met de nieuwsdirecteur werd die laatste erg ruw aangepakt door een medewerker van Silva, en dat was voor de aanwezige reporters een brug te ver. De redactie protesteerde hevig en eiste verontschuldigingen, die de minister vertikte te geven. Daarop werd hij prompt opgesloten in een klein kantoortje, en onderbrak de zender zijn reguliere programma’s om de bevolking mee te delen dat Sylva bleef zitten waar hij zat zolang hij geen excuses uitsprak. De politie moest de minister uiteindelijk met traangas komen bevrijden uit zijn hachelijke positie. Zijn collega van Media, Lakshma Yapa, noemde zijn optreden ‘ongelukkig’.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content