FATMA PEHLIVAN MOET HOOFDDOEKVERBOD UITVOEREN

De SP.A-politica Fatma Pehlivan was maar wat blij toen ze na de Gentse gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de eerste allochtone schepen van haar stad werd. Nauwelijks een jaar later moet ze al een bittere pil slikken. In navolging van Antwerpen verbiedt ook Gent zijn ambtenaren om een hoofddoek te dragen aan het loket, net als alle andere religieuze symbolen. Tot woede van de SP.A, die met lede ogen moest toezien hoe coalitiepartner Open VLD het verbod erdoor kreeg door een wisselmeerderheid met Vlaams Belang en CD&V. Als klap op de vuurpijl moet schepen van Personeelsbeleid Pehlivan, zelf van Turkse afkomst, het verbod nu opleggen aan de ambtenaren, hoewel ze zegt ‘in het diepste van haar ziel gekrenkt te zijn’. Die uitvoering kan nog even op zich laten wachten: Pehlivan kondigde aan dat ze de tekst van het verbod juridisch onder de loep zal laten nemen. Op Radio1 verklaarde ze dat het stadspersoneel nog altijd het recht heeft om een besluit naast zich neer te leggen.

LIEVEN SCHEIRE KLAAGT SABAM AAN

De Belgische auteursvereniging Sabam is al een hele tijd een mikpunt van kritiek, zeker nu het gerecht drie jaar lang onderzoek deed naar frauduleuze praktijken, waarvoor de top van Sabam in verdenking werd gesteld. Maar wanneer ook de artiesten, die Sabam hoort te beschermen, naar de vereniging uithalen, wordt het natuurlijk wel heel erg lastig. Stand-upcomedian en Neveneffect Lieven Scheire kreeg het danig op zijn heupen toen hij las dat Sabam andermaal ontkende onterecht auteursrechten te innen. In De Standaard zegt hij pittig dat Sabam al jaren rechten int op zijn optredens bij organisatoren, terwijl hij helemaal geen lid is. Een jeugdhuis dat verscheidene comedians boekt van wie er maar één lid is van Sabam, moet steevast de volle pot ophoesten, aldus Scheire. Volgens de acteur betalen organisatoren nog al te vaak plichtsgetrouw, zonder zich af te vragen of de inning ook terecht is.

DOMINIEK SANDRA VINDT DT-FOUTEN ONVERMIJDELIJK

We blijven dt-fouten dodelijk vinden – de regels worden er in de lagere school dan ook ingeramd. En toch blijken ze haast onuitroeibaar. Ook verstandige medemensen laten er zich op een vermoeide dag wel eens aan vangen. The usual suspect is in dat geval vaak het onderwijs, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Dt-fouten zijn voor het menselijke brein eigenlijk onvermijdelijk, betoogt professor Dominiek Sandra van de Universiteit Antwerpen deze week in het onderwijsblad Klasse. Ons geheugen blijkt daarbij eens te meer de boosdoener. Dat leidt namelijk ons schrijfvermogen, en daardoor zijn we geneigd om een woord dat we vaker hebben gezien ook eerder te gebruiken dan een woord dat we minder vaak tegenkomen. Heeft ons woordgeheugen dus vaker ‘antwoord’ opgeslagen dan ‘antwoordt’, dan zal de eerste vorm sneller gebruikt worden. Wie ooit al op die manier pijnlijk de mist inging, weet vanaf nu met welk argument hij zijn gezicht kan redden.

HANS MARTIN TILLACK ZAG BELGIë ZIJN BRONNENGEHEIM SCHENDEN

De Duitse journalist Hans Martin Tillack (45) schreef in 2004 voor het Duitse weekblad Stern twee artikels over fraude binnen de Europese Unie. Naar aanleiding daarvan vielen zes Belgische agenten bij hem binnen. De huiszoekingen in zijn kantoor en appartement duurden tien uur. Ze namen onder meer twee computers en vier gsm’s in beslag en hielden Tillack enkele uren vast. De opdracht tot de huiszoeking kwam er op aandringen van OLAF, de Europese fraudewaakhond. De organisatie vermoedde dat Tillack aan zijn informatie kwam dankzij steekpenningen. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wou OLAF echter achter de bronnen van de man komen. Het Hof veroordeelde daarom de Belgische staat voor schending van het bronnengeheim. België moet Tillack 40.000 euro betalen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content