JEAN VANDERBORGHT

Wint de beste wagen echt de verkiezing van Auto Van Het Jaar ? De desastreuze tests met de Mercedes A doen vragen rijzen. Jean Vanderborght, hoofd pr van Fiat (gewezen winnaar) en Alfa Romeo (met de 156 een kanshebber om eind deze maand verkozen te worden), blijft overtuigd.

?Als je de prijs van Auto Van Het Jaar binnenhaalt, betekent dat dat een groep van 57 autospecialisten met Europese reputatie je product hoog inschat. Uit een lijst van een veertigtal nieuwe wagens, opgesteld door de secretaris van de jury, selecteren de juryleden vijf genomineerden. Uit die vijf wordt vervolgens een winnaar gekozen. Een ernstig werk, uitgevoerd door specialisten ter zake, die welbepaalde criteria hanteren. Ze leggen een zeker aantal kilometers af met de wagen, om zich zo een goed beeld te kunnen vormen van de rijprestaties. Ze moeten de scores die ze toekennen aan elke wagen, trouwens verantwoorden tegenover de juryleiding.

Subjectiviteit kan je nooit uitschakelen. We zijn mensen, geen robotten. De objectieve criteria zorgen echter voor een objectieve keuze. Ik heb begrip voor de kritiek als zou men appelen met citroenen vergelijken. Een Porsche is inderdaad een totaal andere wagen dan een Fiat 500. Maar met acht winnaars per categorie wordt het onoverzichtelijk.

De insinuaties over lobbywerk vanwege de autofabrikanten zijn onterecht. Wij hebben totaal geen inspraak in de selectie van genomineerden. Ik heb net als iedereen via de media vernomen dat de Alfa Romeo 156 genomineerd is.

Wel brengen constructeurs de gespecialiseerde journalisten regelmatig op de hoogte van nieuwigheden. Informatieverstrekking mag echter niet met lobbying gelijk worden gesteld. Als Fiat juryleden de kans biedt om een bepaalde wagen enkele maanden van tevoren uit te testen, dan krijgen andere autojournalisten ook die mogelijkheid. Niemand krijg een voorkeursbehandeling.

Het zijn de verliezers die klagen, zeg ik maar. De jury telt 57 leden van over heel Europa, wat betekent dat een groot aantal journalisten uit de boot valt en geen kans heeft om een stem uit te brengen. Mogelijk vallen die mensen het systeem aan. Kijk, ook bij Miss-verkiezingen duiken altijd weer wilde verhalen op over wanpraktijken, maar uiteindelijk is het toch gewoon het mooiste meisje dat wint, nietwaar.?

ERIK KLERCKX

?De Auto Van Het Jaar-verkiezing wordt besmet door het vele lobbywerk dat ermee gemoeid is,? zegt Erik Klerckx, journalist-autospecialist van het maandblad Touring en hevig tegenstander van de prijsuitreiking in de huidige vorm. ?Het gaat eerder om een grootse pr-stunt dan om een serieuze vergelijkende test.?

?Hoe kan je nu een Porsche vergelijken met een kleine Fiat ? Dat is absurd. Het betekent ook : als je een sportwagen kiest als Auto Van Het Jaar, laat je ongetwijfeld een uitstekende gezinswagen in de kou staan. En omgekeerd. Daarom pleit ik voor een opsplitsing : een sportwagen van het jaar, een gezinswagen van het jaar en een recreatiewagen van het jaar.

Maar ik ben het vooral oneens met de samenstelling van de jury. Die is immers niet homogeen. Autobouwende landen als Duitsland, Italië en Frankrijk zijn oververtegenwoordigd en hebben veel meer in de pap te brokken. En reken maar : als een Italiaanse wagen bij de genomineerden hoort, stemmen de Italiaanse juryleden massaal voor hùn wagen. Omgekeerd winnen bijvoorbeeld abnormaal weinig wagens uit Japan, alleen omdat Japan niet in de jury zit. De jury telt ook geen enkele Vlaming. Alleen twee Walen. Terwijl Vlaanderen 65 procent van de autokoop in België realiseert.

De verkiezing wordt niet georganiseerd voor de Europese consument maar voor de auto-industrie zelf. Het heeft meer weg van een grootse pr-stunt dan van een serieuze vergelijkende test. Als ik overloop wie tijdens de afgelopen edities de titel behaald heeft, merk ik toch een duidelijke verdeel-en-heers-politiek op. Het ene jaar mag Volkswagen winnen, het volgende jaar de Fiat-groep, dan Renault…

Het valt trouwens op dat men zelden kiest voor een wagen die ook de lieveling van het publiek is. De Porsche 928, bijvoorbeeld, was een wagen die slechts voor een beperkt publiek toegankelijk was ; de VW Golf won de trofee pas met enkele jaren vertraging, toen het model eigenlijk al niet meer vernieuwend was.

De verkiezing wordt besmet door het vele lobbywerk dat ermee gepaard gaat. En dan druk ik me nog zacht uit. Juryleden kunnen op een voorkeursbehandeling rekenen. Ze mogen de auto’s gedurende langere periodes uittesten, ze krijgen allerlei snoepreisjes aangeboden. Sommigen zijn ?gebonden? aan een merk. Omdat ze brochures of andere berichten mogen schrijven voor de fabrikant in kwestie, of omdat ze hun vakantie mogen doorbrengen in het vakantiehuis van de directeur. Dan begin je dus in de buurt van omkoping te komen.?

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content