‘Als ik alleen in een vreemd land ben, zal ik meteen naar huis willen.’ Erasmus Belgica en bidiplomering in de praktijk.
Lobke Geleyns, student vertaler-tolk aan de Vlekho in Brussel, ging in zee met Erasmus Belgica. Mieke Barbé, die communicatiemanagement volgt aan de Katholieke Hogeschool Mechelen, zette dan weer als een van de eerste studenten in België de stap naar bidiplomering.
Lobke Geleyns: We konden kiezen voor een uitwisselingsproject naar het buitenland, maar ik had al gehoord dat je in Frankrijk slecht werd opgevangen. Enkele studenten die ik kende, waren ook ontgoocheld teruggekeerd. Dus dacht ik: als ik alleen in een vreemd land ben, zal ik meteen naar huis willen.
Mieke Barbé: Het departementshoofd had een e-mail rondgestuurd waarin hij vroeg of er kandidaten waren om mee te doen aan bidiplomering. Ik wist niet goed wat dat inhield, behalve dat je naar Wallonië kon gaan om je tweede jaar te doen. Ik heb meteen teruggemaild om te zeggen dat ik geïnteresseerd was. Daarna was er een ontmoeting in Mechelen waar ik alle informatie kreeg. Ongeveer een week later ben ik naar Doornik gegaan om de school te bezoeken. Die dag heb ik me meteen ingeschreven.
Lobke: Officieel moet je 60 studiepunten hebben verzameld. Dat komt erop neer dat je moet geslaagd zijn in je eerste jaar.
Mieke: Ik moest ook een taalproef afleggen.
Mieke: Op de KH Mechelen wel. Bidiplomering is voortgevloeid uit een samenwerking tussen Mechelen en Doornik via Erasmus Belgica.
Lobke: Bij ons bestaat het al een paar jaar, maar er was nog nooit een student naar de zusterhogeschool in Bergen gegaan. Ik ben de eerste. Als er de komende jaren niemand meer gaat, wordt het project waarschijnlijk stopgezet.
Lobke: Ik moest in maart enkele formulieren invullen. Dat ging allemaal vlot. Alles was in orde, maar ik kreeg van Bergen geen antwoord. Uiteindelijk ben ik er begin september zelf naartoe gegaan om te zien hoever ze stonden. De communicatie liep ook mank. Zo ontving ik verscheidene belangrijke e-mails niet. Daardoor heb ik een intensieve cursus Frans gemist die ik graag had gevolgd. Ik moest me ook bij een contactpersoon melden, die nooit aanwezig was. Eigenlijk was ik helemaal op mezelf aangewezen. De administratie was echt wel een probleem.
Lobke: Aan de Waalse! Ik liep van hot naar haar en belandde uiteindelijk in het kantoor Internationale Relaties, dat enkel in de voormiddag open was. In het begin werd het kantoor overrompeld door Erasmusstudenten. De studenten werden de hele tijd doorverwezen. Niemand wist hoe de vork aan de steel zat.
Mieke: In mijn geval verliep alles heel eenvoudig. Ik had een afspraak met de departementshoofden van Mechelen en Doornik. Alle administratie werd van bovenaf geregeld. Ik heb nooit problemen ondervonden.
Mieke: Enkelen zijn perfect tweetalig. Maar de helft van mijn klas komt uit Frankrijk, omdat het hoger onderwijs hier goedkoper is. Nederlands is heel moeilijk voor hen.
Lobke: Omdat ik Vlaming ben en ook nog eens in Halle woon, word ik als een expert beschouwd.
Mieke: We krijgen veel vragen over de verfransing in de Vlaamse rand rond Brussel. Ze weten wel dat niet alle Vlamingen vlaggenzwaaiers zijn, maar ze zijn wel ongerust over de toekomst van België.