Adolf hitler (1889-1945)

JODENHATEND HYPOCHONDER

Haalt Adolf Hitler zijn jodenhaat en zijn gedrevenheid om van Duitsland een oppermacht te maken uit zijn vertekend moederbeeld? Of is het de posttraumatische stress door zijn moeilijke jeugd en WOI die hem tot waanzin drijft?

Duits dictator.

Leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP).

Levenspartner van Eva Braun.

Schrijft in 1925 het boek ‘Mein Kampf’ met zijn visie op het menselijke ras.

Pleegt op 30 april 1945 zelfmoord als blijkt dat hij verslagen is.

DIAGNOSE: PSYCHOPATHIE, SCHIZOFRENIE, HYSTERIE…

Aan Hitler zijn de voorbije decennia tal van mentale ziektebeelden toegeschreven, zoals hysterie, psychopathie, paranoia, megalomanie en schizofrenie. De vreemde relatie met zijn moeder zorgt ervoor dat hij vrouwen opdeelt in twee types: de ‘edele moeder’, die hij vereenzelvigt met de Duitse natie, en de ‘deerne’, die zich makkelijk door een sterke man laat ‘nemen’, een beeld dat voor hem samenvalt met de domme massa die aan de lippen hangt van een groot redenaar -hijzelf.

Zijn moeilijke kindertijd — Hitlers vader is gewelddadig en viert zijn frustraties bot op hem — drukt een stempel op zijn ontwikkeling. Als volwassene heeft hij zelf ook last van woede-uitbarstingen. Hitler manipuleert als geen ander, heeft een beangstigende kilheid en geen inlevingsvermogen. Hij weet precies hoe hij anderen voor zijn kar kan spannen. Hitler kan zelf geen bloed zien en is een echt hypochonder. Hij is vegetariër en verordent verschillende wetten om dieren te beschermen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content