Televisiezender Eén breekt met de traditie om programma’s te laten aankondigen door omroepsters.

Andrea Croonenberghs (ex-omroepster): We wisten dat er een nieuwe stijl voor Eén zat aan te komen, maar dat we zelf van het scherm zouden verdwijnen is niet op voorhand gecommuniceerd. Al voelde ik de bui wel hangen. We waren zo’n uitzondering geworden in het internationale televisielandschap, zeker omdat ze ons stijf en klassiek in beeld bleven brengen. Nu, ik vond het niet jammer hoor, dat het gedaan was. Ik ben 26 jaar omroepster geweest, een record op de VRT, en ik had het wel gehad.

Het was een gedurfde beslissing. Waait er een nieuwe wind door de VRT?

Croonenberghs: Door de nieuwe beheersovereenkomst waarover politiek wordt onderhandeld, is het nu behoorlijk windstil. Het is niet de leukste periode voor wie op de VRT werkt, met veel ongerustheid over hoe diep de besparingen zullen snijden. Ik probeer dat van een afstand te bekijken: het is een politieke beslissing in een tijd waarin iedereen de tering naar de nering moet zetten. Bovendien voel je dat de politiek op allerlei plannen broedt. Ik heb geen glazen bol, maar over twintig jaar zal de VRT een heel andere omroep zijn.

U draait al een hele tijd mee bij de VRT. Bent u bang dat men door die politieke beslissingen teruggaat naar de periode van de logge BRT?

Croonenberghs: Ik denk dat je nooit teruggaat in de tijd, daarvoor bouw je te veel geschiedenis op. De VRT is inmiddels anders en commerciëler gaan denken. De vraag is niet meer welke programma’s de omroep zelf wil maken, maar welke de mensen willen zien. Dat is niet noodzakelijk een slechte zaak, maar men onderschat kijkers wel. Zeker op Eén mag het vooral niet te moeilijk zijn. Terwijl men de taak om cultuur op tv te brengen door die logica heeft losgelaten. Wat mij betreft moet juist de VRT goede televisie kunnen maken over kunst, musea, mode, design en boeken. Daar heb ik in elk geval veel meer behoefte aan dan aan een programma over sociale media (Het sterkste netwerk, nvdr.).

Ik heb het altijd een rare combinatie gevonden om televisie te maken in een ministeriestructuur. Er zijn zoveel regeltjes waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld over werktijden, dat zeker goede fictie maken moeilijk wordt.

Is een commerciële zender als VTM beter in het maken van fictie?

Croonenberghs:Ze maken in elk geval steeds betere programma’s. Ik heb ze in al die jaren alleen maar zien groeien, zowel kwalitatief als qua publiek. Mensen die vroeger nooit naar VTM zouden hebben gekeken, doen dat vandaag wel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content