De Rode Duivels klimmen naar de eerste plaats op de FIFA-ranking.
Filip Joos (voetbalcommentator Sporza): Onze eerste plaats mag gerelativeerd worden. Maar helemaal waardeloos is dat klassement niet. Voor mij bewijst het dat België bij de beste tien voetballanden van de wereld hoort. Niet hét beste, daarvoor wordt die ranking te onlogisch berekend. Maar laten we niet vergeten dat het voor een klein land als België een mirakel is dat we zo’n goede ploeg hebben. Ooit zullen we vol nostalgie terugblikken op de jaren dat Eden Hazard, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne én al die anderen voor de Rode Duivels speelden.
Waaraan hebben we dat succes te danken?
Joos: Ik sta sceptisch tegenover mensen die beweren dat onze goede nationale ploeg het resultaat is van een plan. Dat we op nummer één staan omdat we zo goed gewerkt hebben bij de jeugd. De Nederlandse voetballegende Marco van Basten beweert dat talent zich aandient. Hij heeft gelijk. Dat zo’n supergeneratie opduikt, blijft in de eerste plaats geluk. We hebben ons talent niet mismeesterd. Verder zou ik niet gaan met de lof voor ons jeugdbeleid.
In oktober kwalificeerde België zich voor het Europees kampioenschap. Wordt ons land Europees kampioen?
Joos: We horen sowieso bij de vier of vijf favorieten. Met zoveel talent mag je ervan uitgaan dat we de eerste ronde van het EK sowieso overleven. Daarna moet je het van match tot match bekijken, zoals altijd op een groot toernooi. Laten we hopen dat De Bruyne in bloedvorm zit. Dat hij tegenwoordig centraal op het middenveld staat en niet langer op de flank, is dé winst van de EK-kwalificatiecampagne. Sindsdien kwam er meer lijn in het spel van de Rode Duivels. Maar al bij al zagen we dit jaar veel zwakke wedstrijden van de Belgen. Als je op een groot toernooi speelt zoals we in Cyprus, Israël of Wales deden, lig je eruit.
Waarom voetballen de Rode Duivels zo traag?
Joos: De Rode Duivels hinken op twee gedachten. Spelers als Kevin De Bruyne, Radja Nainggolan of Dries Mertens willen zo snel mogelijk naar doel. Die helft van het elftal geeft gas. De andere helft remt af. Dat ligt aan Eden Hazard en aan Axel Witsel. Als je Hazard afzondert, wacht hij zijn tegenstander op. Die jongen houdt van wedstrijdsituaties met een hoge moeilijkheidsgraad. Ik zeg er meteen bij dat een supertalent als Hazard altijd moet spelen. Hij heeft zoveel klasse dat je zijn vertragingsmanoeuvres erbij neemt.
Bij Witsel ligt het aan zijn blik. Die is nu eenmaal niet naar voren gericht. Natuurlijk heeft Witsel kwaliteiten. Hij valt niet van de bal te zetten en blijft de vleesgeworden stabiliteit. Maar wanneer de bondscoach hem het brein van de ploeg noemt, is dat volgens mij te veel eer. Maar hoe dan ook zal Witsel altijd spelen. Bondscoach Marc Wilmots is wild van hem.
Marouane Fellaini scoorde in de EK-kwalificatiecampagne vier belangrijke doelpunten.Toch is ook hij gecontesteerd.
Joos: Waar moet je hem zetten? Op zes staat Witsel. Op acht is Nainggolan incontournable. Op tien dan? Hij kan niet de steekpasses geven die onze aanvallers nodig hebben. Ik denk dat Fellaini op de bank belandt en dat is een onvoorstelbare luxe. Fellaini kan op het EK een atypische topscorer worden. Hoeveel landen zetten zo iemand naast de ploeg? Hij breekt matchen open. Herinner je de wedstrijd tegen Algerije op het WK. Hoe zou ons wereldkampioenschap zijn verlopen als Fellaini België daar niet opnieuw in de wedstrijd had gekopt?
De selectie voor het EK maken, wordt een lastige klus voor Wilmots.
Joos: De basisploeg staat er. Daar is al bij al weinig discussie over. Maar bij de spelers die er net naast vallen, heeft Wilmots keuze te over. Neem de positie van diepe spits. Ik ga ervan uit dat de bondscoach drie spitsen selecteert. Romelu Lukaku zal zeker meegaan en Christian Benteke ongetwijfeld ook. Kun je Michy Batshuayi thuis laten, nu die zowel in Frankrijk als bij de nationale ploeg zo vlot scoort? Dan zijn Laurent Depoitre en Divock Origi eraan voor de moeite, hoewel die misschien nog een fantastische tweede seizoenshelft zullen spelen.
In een column schreef u: ‘Geen van deze generatie luid bejubelde internationals wordt later trainer. En dat is een probleem.’
Joos: Ik praat niet over de verdedigers. Maar op het middenveld of in de aanval, waar het spel gemaakt wordt, zie ik niemand die overloopt van de voetbalideeën. De Bruyne geef ik nog het voordeel van de twijfel, maar Witsel, Benteke, Nainggolan, Fellaini of Hazard zijn niet gepassioneerd door tactiek. Daardoor spelen de Rode Duivels heerlijk onbevangen. Maar op het WK verloren we wel van Argentinië omdat daar een uitgekookte smeerlap à la Javier Mascherano rondloopt. Zo iemand missen de Belgen. Als we Europees kampioen worden, zal het puur op voetbaltalent gebeuren, niet omdat we tactisch de slimsten waren.