Manchester City koopt voetballer Kevin De Bruyne voor 76 miljoen euro. Daarmee is de Belg de vijfde duurste transfer aller tijden.

Patrick De Koster (manager Kevin De Bruyne): Kevin had bij zijn vorige club Wolfsburg een fenomenaal seizoen achter de rug. We beseften dat er op zijn minst moest worden nagedacht over een stap hoger zetten. Manchester City, Paris Saint-Germain (PSG) en Bayern München drongen het felst aan en we maakten samen de afweging: wat is goed voor Kevin en wat niet? De Bundesliga ligt hem enorm, dat bewezen zijn topseizoenen bij Werder Bremen en Wolfsburg. Bayern was dus zeker een optie, alleen haakte de club af op de vraagprijs. Manchester City en PSG wilden wel betalen wat Wolfsburg vroeg en zwaaiden allebei met bijzonder mooie contracten.

PSG zou een keuze geweest zijn voor het palmares. Je weet bijna zeker dat je elk jaar titel en beker wint, maar daar staat tegenover dat je in Frankrijk enkele minder uitdagende tegenstanders zoals Guingamp en Troyes treft. De Premier League bood sportief zeker de grotere uitdaging, maar we snapten dat Kevins ongelukkige periode bij Chelsea ongetwijfeld zou worden opgerakeld. José Mourinho, de trainer van Chelsea, had destijds verklaard dat Kevin te slap trainde en karakter miste voor de echte top. Je weet dat de pers daarop zal springen en voor een voetballer is dat negatieve energie die hij kan missen als kiespijn. Toch gingen we voor de lastigere optie.

Het eerste contact met City vond plaats in februari, maar Wolfsburg was vanaf het begin op de hoogte. Ik koos voor totale openheid. Wanneer je transfers op dit niveau afhandelt, moet je je volwassen opstellen.

In februari had De Bruyne dus al uitzicht op een miljoenencontract? Je zou voor minder de pedalen verliezen.

De Koster: Kevin niet. Slechts één ding houdt hem bezig en dat is voetbal, 24 uur per dag. Neem hem dat af en hij wordt prikkelbaar. Maar financieel gewin zou hem nooit uit het lood slaan. Zijn loon wordt trouwens voor het grootste deel beheerd door zijn vader, want geldzaken interesseren Kevin amper.

In de tweede helft van vorig seizoen speelde Kevin alsof er niets aan de hand was. Pas in de laatste twee weken van augustus, toen het er echt om begon te spannen, zag ik minieme sporen van nervositeit. Kevin vreesde te weinig tijd te hebben voor de praktische besognes van een transfer, zoals verhuizen en zich integreren in de spelersgroep.

Wolfsburg werkte niet mee, of liet dat in ieder geval uitschijnen in de media. Om de prijs op te drijven?

De Koster: Wolfsburg is een bemiddelde club die de uitdaging is aangegaan om eindelijk de hegemonie van Bayern München te doorbreken. Kevins transfer was een teleurstelling, want in hem zagen ze een cruciale pion. Maar City deed nu eenmaal een bod dat je niet kunt weigeren. In Wolfsburg begrepen ze ook dat er in het voetbal economische wetten gelden.

Nog een jaar Duitsland had Kevin zeker niet erg gevonden, maar ik overtuigde hem dat hij het best vertrok. Bij City kon hij zijn loon verviervoudigen. Ik zei: een voetbalcarrière duurt tussen de 10 en de 15 jaar. Wanneer ze met dergelijke sommen afkomen, moet je je slag slaan.

De Bruyne verdient voortaan 320.000 euro per week. Wat doet dat met een mens?

De Koster: Voor Kevin is dat slechts een cijfer. Zijn loon ligt toevallig hoger dan vroeger, maar hij gaat niet met zijn geld pronken. Ik ken niemand die zo weinig geeft om uiterlijk vertoon. 90 procent van de tijd loopt hij in de sportkleren van de club rond. Toch is Kevin veranderd deze zomer, al heeft de grote transfer naar City daar niets mee te maken. Er komt gezinsuitbreiding aan en zodra dat nieuws bekend was, leek hij ouder en wijzer. Kevin kocht zijn eerste wagen – voordien reed hij altijd met een auto van de club – en woont voor het eerst in een huis dat hij zelf bezit. Daaraan zie je dat het een man is geworden die doordachte beslissingen neemt.

Bij Manchester City maakte De Bruyne zich meteen onmisbaar.

De Koster: Dat verbaasde me, want ik had een aanpassingsperiode verwacht. Maar nee, hij voetbalt bij City alsof hij in zijn achtertuin speelt. Hoe sterker Kevins ploeg, hoe beter hij zelf gaat spelen, lijkt het wel. Sergio Agüero en David Silva, de twee technische wonders van het team, voelen hem perfect aan en aanvaarden dat hij de lijnen uitzet.

City is niet de meest stabiele omgeving. Het trekt iedere zomer de geldbuidel open. Volgend jaar komt er geheid een nieuwe supertransfer, die De Bruyne uit de ploeg zal willen spelen.

De Koster: Zo werkt het aan de top van het internationale voetbal. Men tolereert geen enkele verslapping, elke dag is een nieuw examen. Uiteraard geeft dat druk, dus het helpt als je de juiste omgeving zoekt en verstandige keuzes maakt. Het moet ook een beetje meezitten. Ángel Di María is daarvan een voorbeeld. Geflopt bij Manchester United, nu de grote held bij PSG. Hij zal nu geen betere speler zijn dan toen, maar om de een of andere reden raakte de trein dit keer wel op de rails.

Is een hoge transfersom een last of een zegen? Een speler van 76 miljoen zet je niet snel op de bank.

De Koster: Dat is exact wat ik Kevin zei toen hij het zo lastig had bij Chelsea. Toen kwam hij over vanuit het in hun ogen nietige Racing Genk en had hij amper acht miljoen euro gekost. Voor Chelsea zijn dat borrelnootjes. Nu is hij wel de pièce de résistance. Het biedt Kevin geen garanties, maar wel een zekere status.

76 miljoen is een haast onvoorstelbaar bedrag.

De Koster: Ik vind het zelf een buitensporige som, een bedrag dat in feite niet te verantwoorden valt. Geen enkele mens is dat waard. Maar ja, voetbal blijft een interessante business. Ik hoor dat een geslaagde transfer zichzelf binnen de zes maanden terugverdient, via truitjes, sponsorcontracten en de hele economische machinerie die een binnenkomende topspeler in gang zet.

In Engeland zegt men al dat De Bruyne een koopje was. Txiki Begiristain, de manager van Manchester City, sms’te me de eerste keer dat Kevin uitgeroepen werd tot Man van de Match: ‘Wolfsburg should have asked more. We bought Kevin way too cheap‘, met een smiley erbij.

U bent op persoonlijk vlak close met De Bruyne. Helpt het als een manager bevriend is met zijn cliënt?

De Koster: Het heeft voor- en nadelen. Ik word zelf emotioneel wanneer het over de toekomst van Kevin gaat. Dat is gevaarlijk, zeggen makelaars die het puur als een business zien, en misschien hebben ze gelijk. Af en toe moet je koel kunnen cijferen. Toch valt het succes van Kevin volgens mij deels te verklaren door het feit dat we niet voor een puur economische benadering hebben gekozen. Er werd stap voor stap bekeken wat het beste was voor Kevin zelf. We wilden niet gewoon zo snel mogelijk veel geld binnenrijven. Hij had vroeger in zijn carrière veel meer kunnen verdienen, maar dan had Kevin een minder geleidelijk traject doorlopen. Op lange termijn is dit hoe dan ook de meest lucratieve aanpak gebleken. Je moet geduld hebben, dan komt het grote geld wel. ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content