Kunstschilder Luc Tuymans wordt veroordeeld wegens plagiaat. Zijn schilderij A Belgian Politician, waarop Jean-Marie Dedecker (LDD) staat afgebeeld, blijkt een ongeoorloofde kopie van een foto van Katrijn Van Giel.
Katrijn Van Giel: De foto is genomen op de avond van de Vlaamse verkiezingen van 2009. Ik had van De Standaard de opdracht gekregen om Jean-Marie Dedecker te volgen. Het was een bizarre dag. Dedecker was jarig. Hij kreeg de hele dag vrolijke gelukwensen, ook al was het duidelijk dat zijn partij kopje-onder ging. Ik denk dat ik die dubbelzinnigheid goed heb kunnen vatten in die foto. Er is niet geknipt of geretoucheerd: ik stond letterlijk op een meter van hem. Ik was overigens best verbaasd dat de krant die foto heeft gepubliceerd.
Hoe bent u erachter gekomen dat Tuymans uw foto heeft gebruikt?
Van Giel: Dat was stom toeval. Ik had nog nooit een schilderij van Tuymans gezien. Ik was voor een opdracht in Brussel en was tussendoor even een museumwinkel binnengelopen. Toen ik toevallig door een van zijn boeken bladerde, herkende ik plotseling mijn foto. Ik was echt kwaad. Ik heb telefonisch contact gehad met Tuymans, maar dat was geen succes. Achteraf gezien was dat misschien niet de meest aangewezen manier om te communiceren.
Hoe is uw verhouding met Tuymans intussen?
Van Giel: In september hebben we de zaak in der minne kunnen regelen. Tuymans is een respectvol mens. ik ben enorm blij dat we ons conflict redelijk snel hebben kunnen oplossen. Het proces heeft mij enorm veel stress bezorgd. Ik had nooit gedacht dat het zo een grote discussie zou worden in de kunstwereld. Ik heb nooit een kloof willen slaan tussen fotografie en kunst, zoals velen beweerden. Voor mij ging het om basisrespect. Als iemand mij op voorhand had gevraagd of hij die foto mocht gebruiken, had ik daar waarschijnlijk zelfs geen bezwaar tegen gemaakt.
En wat vond Jean-Marie Dedecker van de hele heisa?
Jean-Marie Dedecker: Ik geef het graag toe: toen ik hoorde dat Tuymans een schilderij op mij had gebaseerd, was mijn ego gestreeld. Uit protest tegen de rechtszaak hebben 140 gerenommeerde kunstenaars het schilderij nog eens hernomen. Dat is toch ronduit fantastisch? Enkel aan koningen en keizers wordt een volledige tentoonstelling gewijd. Het schilderij is voor maar liefst 500.000 euro verkocht aan een Texaanse familie.
Hoe bent u erachter gekomen dat u tot een kunstwerk was verheven?
Dedecker: Ik ben het te weten gekomen via een Antwerpse vriend, die het schilderij op een expositie had gezien. Ik ben op het laatste moment zelfs nog op de vernissage binnengewandeld. Ik kan u garanderen: plots was het muisstil in die zaal vol linkse subsidieslurpers. Maar nadat het ijs gebroken was, heb ik er goede contacten aan overgehouden. Ik ben vooral tevreden dat de zaak in der minne is geregeld. Zonder dat akkoord was het schilderij gedoemd om in een of andere Texaanse kelder te blijven hangen, omdat het niet mocht worden doorverkocht. Dat laat mijn ijdelheid niet toe.