Foorkramers stemmen in met de verhuis van de Antwerpse Sinksenfoor naar Spoor Oost.
Griet Cnudde (advocate van de buurtbewoners die de foor weg wilden van de Gedempte Zuiderdokken): Het akkoord was uiteraard de zaak van politici en de foorkramers, maar het dossier blijft me wel mateloos intrigeren. En de plannen voor de nieuwe invulling van de Gedempte Zuiderdokken zien er veelbelovend uit.
Hebt u de Sinksenfoor deze zomer bezocht op de nieuwe locatie? Die lag er bij momenten spookachtig verlaten bij. Foorkramers spreken van een omzetverlies van 40 procent tegenover 2014.
Cnudde: Nee, ik ben zelf niet naar de foor geweest. Spoor Oost in Borgerhout is wat inderhaast gekozen, een noodscenario waar ze niet naartoe konden groeien. Maar men heeft verschillende locaties onderzocht – in functie van mobiliteit, hinder en beschikbare ruimte – en dit was het enige valabele alternatief. Akkoord, zoals de site er vandaag bij ligt, is het geen aangename plaats. Het heeft bijna iets lugubers. Maar ik ben ervan overtuigd dat de stad de site op maat van de foor zal maken en dat over tien jaar niemand die keuze nog zal betwisten.
Je moet bovendien alles in perspectief zien: het is eigen aan middenstanders om te klagen over minder omzet, en dat toe te schrijven aan de meest voor de hand liggende oorzaak. Terwijl er meerdere verklaringen mogelijk zijn, zoals een slabakkende economie. Ik wil de link tussen de verhuis en de gedaalde omzet niet leggen. En ik neem aan dat het publiek misschien wel moest wennen aan de nieuwe locatie, maar vergeet niet dat de foorkramers er twee extra weken mochten staan, later open mochten blijven en er een reclamecampagne opgezet is.
Op termijn is dit een goeie zaak, zegt u?
Cnudde: Ongetwijfeld was dit traumatisch voor de foorkramers die er onterecht van uitgingen dat ze voor eeuwig op het Zuid mochten blijven. Maar dat is natuurlijk een gammele veronderstelling, want ze stonden er al zestig jaar in overtreding met de wet op de ruimtelijke ordening. Weliswaar met permissie van de stad.
En toch zal het op termijn voor iedereen een positieve keuze zijn. Op het Zuid zaten de foorkramers aan hun maximum, terwijl ze op Spoor Oost nog kunnen uitbreiden. De foor was die plek al even ontgroeid. De tijd was nu rijp voor een verhuis. Alleen is het hen nu natuurlijk door de strot geramd.
Momenteel strijdt u in opdracht van de vzw Zuidbuurt ook voor het verplaatsen van het Glazen Straatje, de Gentse prostitutiebuurt. Ook die is zijn oorspronkelijke plek ontgroeid?
Cnudde: Je kunt het oudste beroep ter wereld niet zomaar uitbannen, dus je moet het ergens een plaats geven. Alleen moet je je afvragen of het centrum van een stad, met scholen en winkels op wandelafstand, de meest geschikte locatie is. Ik denk het niet. Wie haar lichaam aanbiedt achter een raam, richt zich op alle passanten, ook diegenen die daar passeren zonder enige ambitie op dat vlak. Een eroscentrum aan de rand van de stad lijkt me minder schadelijk. De ramen zijn dan op de binnenkant van een plein gericht, er is meer sociale controle en met een centraal gelegen politiekantoor kun je ook een bepaald publiek afschrikken. De prostituees zijn het probleem niet, ze trekken alleen een publiek aan dat hoogst onaangenaam is.