Brouwer AB InBev bevestigt dat het een bod zal doen op het Amerikaanse SABMiller, voor een bedrag van zo’n honderd miljard euro.

Wolfgang Riepl (auteur van ‘De Belgische bierbaronnen. Het verhaal achter Anheuser-Busch InBev’): Het is de ultieme overname in de brouwerswereld. AB InBev is de wereldwijde marktleider en SABMiller is het nummer twee. Dit is echt een historische deal. AB InBev, op dat moment nog Interbrew, ontstond in 1987 en was toen de Belgische marktleider met een omzet van één miljard dollar. Na de inlijving van SABMiller zal het bedrijf wereldwijd 64 miljard euro omzetten.

Kan je de nieuwe fusiegroep nog een Belgisch bedrijf noemen?

Riepl: Het operationele hoofdkantoor is in New York gevestigd. Maar is dat verbazingwekkend? De belangrijkste markten van AB InBev zijn de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico en China. De maatschappelijke zetel van de nieuwe fusiegroep blijft wel in België, wat een duidelijk teken is van de Belgische verankering. En vergeet ook niet dat de belangrijkste Belgische en Braziliaanse aandeelhouders 44 procent van de aandelen behouden en ook negen van de vijftien bestuurders afvaardigen in de vernieuwde raad van bestuur.

AB InBev blijft bovendien een ambassadeur van Belgische bieren. De brouwcapaciteit in Leuven wordt met een derde verhoogd en ook de brouwerij van Hoegaarden zal uitbreiden. Opmerkelijk, want de bierconsumptie daalt al decennialang in België. Dat toont hoe goed de merken Hoegaarden, Leffe en Stella Artois scoren in de wereldwijde export.

Zal die groei nog toenemen na de overname van SABMiller?

Riepl: Zeker, want SABMiller staat sterk in regio’s waar AB InBev minder dominant is. De Amerikaanse brouwer is de marktleider in Afrika, terwijl AB InBev daar nauwelijks activiteiten heeft. Daar ligt nog een groot groeipotentieel, want in diverse Afrikaanse landen ontstaat een nieuwe middenklasse voor wie internationaal bier een statussymbool is. De Belgische bieren kunnen daarop inspelen. Zo heeft SABMiller in Zuid-Afrika 90 procent van de markt in handen. Dat land is in volume de belangrijkste biermarkt in Afrika. In Australië, een vrij belangrijk importland van Belgische bieren, is SABMiller dan weer het nummer twee. Of neem Colombia: daar wordt de nieuwe groep de absolute alleenheerser met een marktaandeel van 98 procent.

Dreigt de nieuwe groep in sommige landen niet té dominant te worden?

Riepl: De wereldwijde bierconsumptie bedraagt bijna twee miljard hectoliter. Daarvan produceert de nieuwe fusiegroep ongeveer 800 miljoen hectoliter. Daar zal wellicht nog 170 miljoen hectoliter van afgaan omdat SABMiller enkele brouwerijen zal verkopen in China en de Verenigde Staten. Maar ook dan wordt de nieuwe groep marktleider of nummer twee in twaalf van de vijftien meest winstgevende landen in de bierwereld. Daardoor zal de nieuwe multinational nog betere prijzen kunnen afdwingen bij zijn leveranciers, zoals mouterijen of glasbedrijven.

Zijn die scherpere prijzen voor de brouwer ook voor de consument een goede zaak?

Riepl: Niet noodzakelijk. Sinds de overname in 2008 van Anheuser-Busch verkoopt AB InBev in de Verenigde Staten minder bier, maar is de winstgevendheid fors gestegen. In de VS stegen de bierprijzen sinds 2009 sneller dan de inflatie. Ook in België, waar AB InBev een marktaandeel heeft van 56 procent, gaat de bierprijs elk jaar omhoog.

Kunnen de concurrenten dan geen weerwerk bieden?

Riepl: Die hinken na de fusie wel heel ver achterop. Heineken wordt het nieuwe nummer twee, maar is zowel in omzet als volume ruim drie keer kleiner. In winstgevendheid is het verschil nog veel scherper. Op dat vlak zijn de Belgische en Braziliaanse aandeelhouders echt wel uniek. Ze waren bereid de controle te delen. Dat huwelijk houdt nog minstens tot de zomer van 2024 stand. De familie Heineken heeft nooit willen trouwen met een andere brouwer. Zie nu waar ze staat. Voor één keer mag er dus niet gelachen worden met de Belgische leuze ‘L’union fait la force’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content