Bij een antiterreuractie in Verviers worden twee jihadisten doodgeschoten. Het tweetal stond op het punt een aanslag te plegen.

Nourdine Smaïli (voorzitter van de Moslimexecutieve en inwoner van Verviers): Ik was oprecht verbaasd toen ik de interventie vernam. Ik woon al meer dan dertig jaar in Verviers, maar ik had nog nooit van de betrokkenen gehoord. Binnen de gemeenschap was iedereen natuurlijk geschokt. De eerste slachtoffers van het jihadistisch terrorisme zijn de moslims zelf. Terroristen die moorden in naam van een godsdienst, willen die godsdienst kapotmaken.

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo reageerde u al bijzonder fors.

Smaïli: Ik heb gereageerd, omdat ik vond dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang kwam. Voor een goede moslim is de vrijheid van meningsuiting totaal. Ook als de islam beledigd wordt. Als de wet in België het toelaat om bepaalde beledigingen te uiten, moeten moslims zich daarnaar schikken. Het is niet aan ons om de grenzen af te bakenen van wat toegelaten is. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste Belgen wel snappen dat zulke terreuraanslagen niets met de islam te maken hebben. En ik heb alle vertrouwen in het optreden van de politiediensten. Zij hebben hun werk goed gedaan.

Het overgrote deel van de Syriëstrijders vertrekt nochtans in naam van de islam.

Smaïli: Syrië is een buitenlands conflict dat we niet in België moeten importeren. Zij die vertrokken zijn, kwamen niet in de moskeeën. Ze zijn gelokt via internet of door ronselaars. Uit het recentste onderzoek blijkt dat vertrekkers niet bidden en nauwelijks een band met de islam hebben. Zij hebben niets met de moslimgemeenschap te maken.

Nochtans vertrok enkele weken geleden een Antwerpse imam naar Syrië. Dan kan u toch moeilijk beweren dat de moskeeën er niets mee te maken hebben?

Smaïli: Dat was geen imam, maar een geestelijke die een paar keer het vrijdaggebed heeft voorgegaan. Sommige moskeeën hebben het moeilijk om een imam te vinden, waardoor ze hun predikanten niet altijd goed screenen op kwaliteit. Een imam heeft een universitaire opleiding en kent de koran. Dat was bij deze man niet het geval. Hij is blijkbaar vertrokken onder invloed van jongeren van buiten de moskee. Laten we serieus blijven: die man was geen echte imam.

De Moslimexecutieve kreeg het voorbije jaar tonnen kritiek. Was dat terecht?

Smaïli: Het zat de voorbije jaren inderdaad niet goed binnen de Executieve. Er zaten te veel functionarissen die louter in hun eigen gewin geïnteresseerd waren. Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe structuur en functioneert de Executieve stukken beter. We werken volop mee aan de deradicaliseringsprogramma’s. We starten over enkele maanden met een echte imamopleiding. Het wordt tijd dat we de zaak in handen nemen en een Europese islam uitbouwen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content