Onderwijs Onderwijs Minimumdoelen voor de derde kleuterklas: ‘Ze moeten minstens 15 letters kunnen herkennen’ Geflankeerd door een tiental Vlaamse en internationale experten stelde een glunderende onderwijsminister Zuhal Demir (N-VA) vandaag de nieuwe ‘kennisrijke minimumdoelen’ voor het kleuter- en lager onderwijs voor.
Sport Sport Gents Boksgala met favoriet Michiel Partoens: ‘Een hoek, een uppercut en nog eens een hoek. Licht uit!’ Michiel Partoens, de boksende leerkracht uit Riemst, is vrijdag de hoofdattractie op het Gents Boksgala. En maandag is hij dat ook op school. ‘Mijn leerlingen plagen me als ik met een blauw oog naar de les kom. ‘Proficiat, meneer, dat is weer sterk gebokst!’
Maatschappij Maatschappij Jongeren en religie: ‘Na een zomer in die lange kleren wist ik dat moslima worden een vergissing was’ Tijdens de paaswake lieten 536 Belgen zich dopen. Dat is 50 procent meer dan vorig jaar, en een kwart van hen is tussen de 14 en 25 jaar oud. Niet alleen de katholieke kerk ziet die groei, ook andere religies merken meer interesse bij jongeren. ‘God zie ik als mijn "persoonlijke psycholoog".’
Bijgedachte | België Bijgedachte | België ‘Na jaren speuren vond ik de natte droom van Annick De Ridder: een bus van De Lijn die vooral lucht vervoert’ Al tien jaar fulmineert onze minister van Mobiliteit tegen lege bussen, al even lang speurt onze reporter daarnaar. Eindelijk kwam hij ze tegen: op bus 31 naar de luchthaven van Deurne zit amper volk.
Gezondheid Gezondheid Eierstokkanker, een agressieve vrouwenkanker: hoe herken je de alarmsignalen? Eierstokkanker krijgt veel minder aandacht dan borstkanker, maar is wel een van de meest dodelijke kankers bij vrouwen. Voor welke alarmsignalen moet je uitkijken? 5 vragen aan gynaecoloog-oncoloog Toon Van Gorp (UZ Leuven).
Politiek Politiek Brussels minister van Werk vindt de beperking van de werkloosheid in de tijd ‘belachelijk en onuitvoerbaar’ ‘Een domme besparingsmaatregel,’ noemt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFi) het zogenaamde koninginnenstuk van de regering-De Wever, ‘niet bedoeld om meer mensen aan het werk te krijgen.’
Bijgedachte | Cultuur Bijgedachte | Cultuur ‘Het lijkt wel verboden van mening te verschillen op de Vlaamse televisie’ Onze reporter vraagt zich af waarom televisie in Vlaanderen altijd zo braaf is. ‘Zwijgen is goud, knikken is Vlaams.’
België België Vlaming kan boete aanvechten als ANPR-camera's privacyregels overtreden Als burgers in Vlaanderen vinden dat ANPR-camera's in hun gemeente worden ingezet op een manier die niet volgens de regels van de kunst is, dan kunnen ze daar stappen tegen ondernemen. Dat heeft voorzitter Hans Graux van de Vlaamse Toezichtscommissie (VTC) zondag verklaard in De Zevende Dag op VRT1.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: bonte dikkopjes uit België herkoloniseren Engeland (met dank aan de Eurostar) Het bonte dikkopje is talrijker in België dan in Engeland, waar ze in 1976 uitstierven. Het bracht vlinderbioloog Dirk Maes op het idee om een populatie Belgische bonte dikkopjes naar Engeland te vervoeren met de Eurostar.
Voeding Voeding Woont u in een voedselmoeras of een voedselwoestijn? Verander dan zelf mee uw omgeving Onze omgeving maakt het ons alsmaar moeilijker om er gezonde voedingsgewoonten opna te houden. Wat kunt u daar zelf aan doen?
Maai Mei Niet Maai Mei Niet Tuinliefhebbers Erika Vlieghe en Hans Keune: ‘De mens is te dominant geworden, zoals de distel’ Voor het vijfde jaar op rij roept Knack op om het gras te laten groeien. Als bloemen, bijen en andere biodiverse pracht u gestolen kunnen worden, zingen wetenschappers Erika Vlieghe en Hans Keune in koor, doe dan mee om uw eigen hachje te redden: ‘De natuur in je tuin is als een massage voor de geest.’
Wielrennen Wielrennen Primeur: vrouwenkoers in Luik-Bastenaken-Luik lokte meer Vlaamse tv-kijkers dan mannenrace Het wielervoorjaar van 2025 was in velerlei opzichten memorabel. Maar leidde dat ook tot meer tv-kijkers in Vlaanderen? Nee. Zeker bij wedstrijden met lange solo's haakten wielerfans af. Dat resulteerde zelfs in een opmerkelijke primeur tijdens Luik-Bastenaken-Luik.
België België Vooruit herneemt aanval op regionale luchthavens Regeringspartij Vooruit stelt de rol van de drie regionale luchthavens in Vlaanderen in vraag. Volgens Vlaams fractieleider Kris Verduyckt blijkt uit nieuwe cijfers dat het cargo- en passagiersvervoer op de regionale luchthavens verder afneemt. Tegelijk blijven de Vlaamse subsidies stijgen. "Dit is geen duurzaam beleid meer. Vlaanderen verspilt jaarlijks miljoenen belastinggeld aan voorzieningen die steeds minder relevant zijn", aldus Verduyckt.
België België Vakantie naar de zon of sociaal protest? Veel Walen kiezen het eerste ‘De meeste Walen zijn zich ervan bewust dat levenslange werkloosheid in vrijwel geen enkel ander land bestaat en dat er iets moet veranderen’, zegt historicus Philippe Destatte.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Brussel verdient meer dan lapmiddelen: klassen sluiten is geen incident, het is een alarmsignaal' 'Dit is de kanarie in de koolmijn', schrijft een groep schooldirecteurs en mensen uit het onderwijsveld, naar aanleiding van een school in Sint-Gillis die het derde leerjaar moest sluiten wegens het lerarentekort. 'Als we nu niet dringend ingrijpen, zien we morgen in andere steden wat vandaag al in Brussel gebeurt.' Ze roepen de Vlaamse overheid op om Brussel niet los te laten.
Onderwijs Onderwijs Het beleidsplan van het katholiek onderwijs: 'Ons netwerk is meer dan een verzameling van scholen' 'Onze samenleving zit in woelig water en dat is ook voelbaar op de klasvloer', aldus Bruno Vanobbergen, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Lees hier het beleidsplan voor het katholiek onderwijs.
Wetenschap Wetenschap Het gaat slecht met de bij, hommel, bladluis en co (en dat is geen goed nieuws voor de mens) De studies stapelen zich op: het gaat helemaal niet goed met onze insectenwereld. Die afname heeft uiteraard gevolgen voor de rest van de natuur. En dus ook voor de mens.
Maatschappij Maatschappij Amper 2 procent van de moskeeaanvragen krijgt een gunstig advies van de provincie In Vlaanderen wachten 65 lokale geloofsgemeenschappen op een erkenning en bijhorende subsidies. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) verwacht de resultaten van de veiligheidsscreening in de komende maanden. Ondertussen leveren de provincies massaal negatieve adviezen af.
België België Vaccinatiebereik van Kind en Gezin in stijgende lijn voor tweede levensjaar Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin bij kinderen in het eerste levensjaar is stabiel hoog en stijgt nog voor het tweede levensjaar wat betreft alle aanbevolen dosissen. De jaarcijfers liggen zoals steeds het hoogst voor het verplichte poliovaccin, en het laagst voor het rotavirusvaccin, dat niet gratis is. De cijfers slaan niet op de hele …
Opinie | Anja Declercq Opinie | Anja Declercq 'Personeelstekort in de zorgsector is "oud nieuws", maar wordt elk dag schrijnender' 'Negatief nieuws over ‘zorginfarcten’ en ‘crisissen’ jaagt niemand de sector in. Wat we nodig hebben, is een positief en toekomstgericht verhaal dat jongeren aanspreekt, motiveert en hoop geeft', schrijft Anja Declercq.
Natuur Natuur De geestelijke vader van Maai Mei Niet: ‘Interesseert de natuur je niet? Doe dan mee voor je eigen gezondheid’ Straks lanceert Knack de vijfde editie van Maai Mei Niet. We hopen dat dit jaar nóg meer mensen hun grasmaaier een maand op stal zullen laten. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor hun eigen mentale en fysieke gezondheid. ‘Ik ben blij dat de campagne op deze manier een tweede leven krijgt’, zegt bedenker Frederik Houssin.
Maatschappij Maatschappij Beperking werkloosheid in de tijd: ‘We dreigen die groep mensen helemáál te verliezen’ De plannen van de regering-De Wever om de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken zorgen voor grote bezorgdheid bij de OCMW’s. Die bezorgdheid is terecht, zegt armoedeonderzoeker Marjolijn De Wilde (KU Leuven). ‘De OCMW’s zullen nog minder tijd hebben voor activering – en dat was nochtans precies waar deze maatregel voor was bedoeld.’
Voeding Voeding PFAS in Europese wijnen: ‘Als we het op onze gewassen spuiten, moeten we er niet van schrikken dat ze in onze voeding terechtkomen’ In Europese wijnen zijn hoge concentraties trifluorazijnzuur (TFA), de kleinste PFAS-variant, aangetroffen. ‘Een verbod op PFAS-houdende pesticiden is dringend gewenst’, zegt Heleen De Smet, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu. ‘Alleen zo voorkomen we dat TFA nog meer in onze leefomgeving en in ons lichaam terechtkomt.’
Onderwijs Onderwijs Nederlands in het lager onderwijs: ‘Soms ligt er net te veel nadruk op leesvaardigheid’ Uit nieuw onderzoek van het Vlaams Talenplatform blijkt dat de meeste juffen en meesters niet alleen behoorlijk tevreden zijn over hun taalboeken, maar zich ook gewapend voelen om zowel Nederlands als Frans te geven. ‘De kant-en-klare leermethodes die ze gebruiken, bieden vooral houvast.’
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Geen bewijs dat verbod op smartphones het welzijn van leerlingen verbetert' Is het verbieden van sociale media en smartphones wel haalbaar in onze gedigitaliseerde samenleving? Of moeten we jongeren vooral op een verstandige manier leren omgaan met deze technologieën?
Maatschappij Maatschappij Lieven Boeve over paus Franciscus: ‘Hij wordt echt onderschat’ Theoloog en oud-directeur van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve hoopt dat de volgende paus erg veel op de vorige zal lijken. ‘Hij riep theologen op uit hun ivoren toren te komen en in de concrete werkelijkheid te gaan staan.’
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘Hoe raak ik als gast aan tafel bij Bar Goens?’ ‘De beste journalisten worden gevraagd om talkshows vol te praten. Televisie is voor ons het summum’, schrijft columnist Peter Casteels.
Bijgedachte | Wielrennen Bijgedachte | Wielrennen ‘Remco Evenepoel omarmt openlijk de islam. Daar is niets mis mee – het is zelfs moedig’ Hij huilt, heeft moeilijke momenten en bidt tot Allah. Remco Evenepoel laat zien dat kwetsbaarheid en geloof ook bij een topsporter horen. In plaats van hem daarvoor te bekritiseren, zouden we zijn moed moeten vieren.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Fusie Brusselse politiezones is de opwarmer van een politieke veldslag' De regering-De Wever buigt zich momenteel over een geplande fusie van de politiezones in Brussel. Professor Herman Matthijs legt in tien punten uit wat er op het spel staat.
Wielrennen Wielrennen Cocktails van medicatie in het peloton: sportarts waarschuwt voor ‘finalebidons’ Tom Teulingkx, voorzitter van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA), trekt aan de alarmbel over het gebruik van zogenaamde bidons finals in het wielrennen. Dat zijn flesjes met een mix van producten die renners in het slot van een wedstrijd nemen. Geen doping, maar wél ongezond – en mogelijk gevaarlijk – in deze cocktailvorm. ‘Helaas worden ze in het peloton als normaal beschouwd’, zegt Teulingkx.
Maatschappij Maatschappij Sociale woningen: wat Vlaanderen kan leren van het Weense model In Vlaanderen wachten bijna 200.000 gezinnen op een sociale huurwoning. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister voor Wonen Melissa Depraetere (Vooruit). Als de sociale huisvesting niet tegemoet kan komen aan de noden van de burger, moet die dan niet radicaal anders georganiseerd worden? In Wenen woont één op de vier mensen in een gemeentelijke woning en twee op de drie in een gesubsidieerde woning. ‘Dat is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de economie én de planeet.’
Maatschappij Maatschappij Seksueel geweld: ‘Mannelijke seksualiteit is ofwel gevaarlijk ofwel belachelijk’ Het aantal mannelijke overlevers van seksueel geweld dat hulp zoekt, is het afgelopen jaar opvallend gestegen. ‘Niet omdat er plots veel meer mannen seksueel geweld meemaken, wel omdat ze de weg naar hulp makkelijker vinden.’
Politiek Politiek Beperking werkloosheid: Zuhal Demir denkt na over financiële tegemoetkoming voor leraren in opleiding Vanaf 1 januari wordt de werkloosheid beperkt tot twee jaar. Werklozen die een lerarenopleiding volgen, dreigen hun uitkering te verliezen in dat derde jaar. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een oplossing. Een mogelijkheid: een betaalde stage.
Geschiedenis Geschiedenis IJdeler, dommer, zondiger: Tom Lanoye bewerkt Vanden vos Reynaerde Deze fonkelnieuwe versie van het Reynaertverhaal is een klein mirakel, schrijft medioneerlandicus Frits van Oostrom. Strak in het spoor van Willem, maar ook helemaal Lanoye.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de vossenlintworm is een ongelofelijke voortplantingsmachine met bescheiden impact op de mens Jarenlang hebben jagers ons proberen wijs te maken dat de opmars van de vos die ze zo hartgrondig haten, hand in hand zou gaan met een opmars van de vossenlintworm. Die kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar zoals zo dikwijls is ook dit jagerslatijn gebleken, dat af en toe nog eens de kop opsteekt …
Cultuur Cultuur Socioloog Rudi Laermans: ‘De MR speelt het inzake cultuurbeleid veel harder dan de N-VA’ Maakt de regering-De Wever zich echt op om het kunstenaarsstatuut af te schaffen? Dat statuut is nochtans essentieel voor het uitoefenen van het beroep van kunstenaar, zegt socioloog Rudi Laermans.
Maatschappij Maatschappij 1 op de 5 jongeren vindt dat agressie tegenover homo’s aanvaardbaar is: ‘Ik word hier vooral moedeloos van’ Homofobie is in opmars bij Vlaamse jongeren. Onthutsend cijfer: meer dan 18 procent vindt agressie tegen homo’s ‘aanvaardbaar’. ‘Lgbti+-emancipatie is geen rechtlijnig verhaal van voortschrijdende tolerantie’, zegt Jonas Roelens, onderzoeker en auteur van een boek over de geschiedenis van homoseksualiteit in België.
Politiek Politiek Premier Bart De Wever (N-VA) wil geen Federatie Wallonië-Brussel meer ‘Taal is niet neutraal,’ zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB), ‘zeker niet als het over communautaire kwesties gaat. Maar Bart De Wever heeft de grondwet aan zijn kant.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de zwarte kraai kiest voor een leven in de nabijheid van diervriendelijke mensen Ze zijn slim, zwarte kraaien. Hun hersenen kunnen getallen tot 30 aan. Ze herkennen mensengezichten en leren met wie ze eventueel wat voorzichtiger moeten zijn. Het vakblad Current Biology toonde recent aan dat ze het concept ‘waarschijnlijkheid’ begrijpen. Ze nemen beslissingen gebaseerd op de ingeschatte kans op een beloning. In een experimentele opstelling werden vogels …
Maatschappij Maatschappij Brussel redt zijn oude liften: 'Na tien minuten krijgt iedereen claustrofobie in een gesloten kooi' Decennialang verdwenen ze stilletjes uit beeld: de karaktervolle liften met houten kooien, smeedijzeren deuren en heerlijke geluiden. Maar in Brussel en in de rest van het land krijgt dat erfgoed een tweede leven. Dankzij een koppige beweging van vaklui, ambtenaren en erfgoedliefhebbers. Maar ook met dank aan de traagheid van de Belgen.
België België De zaak-Carl Devos: verdient de politoloog de publieke schandpaal? In het boek Academische gezelligheid beschuldigt Hilde Van Liefferinge een bekende professor politieke wetenschappen aan de UGent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en plagiaat. Hoewel Van Liefferinge haar boek als fictie omschrijft, is de hoofdfiguur moeiteloos te identificeren als Carl Devos. De kwestie roept vragen op over reputatieschade en juridische grenzen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘De regering-De Wever zal géén werk maken van het in kaart brengen van de roerende inkomsten’ Voor het huren van een sociale woning bestaat er een middelentoets, voor het betalen van kinderopvang of ontvangen van een renovatiepremie niet. Er klopt iets niet.
Bijgedachte | België Bijgedachte | België Nieuwe hoogbouwwoede in Vlaanderen: ‘Wonen er ook mensen in al die blokken?’ De Keizer van de Kust Bart Versluys komt naar Antwerpen om daar de zoveelste wolkenkrabber te bouwen. Echt vrolijk wordt onze redacteur Stijn Tormans daar niet van. ‘Nog een inspiratieloze toren erbij? Ze leren het nooit in het land van de fallussen.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, in Nederland krijgen achtjarigen geen les over masturbatie Op sociale media circuleert de bewering dat in Nederland achtjarige kinderen op school leren te masturberen. Dat klopt niet. Voor kinderen tussen zes en negen jaar maakt het onderwerp masturbatie geen deel uit van het aanbevolen lespakket rond relaties en seksualiteit.
Geneeskunde Geneeskunde Jong Talent: Céline Wessa (27) onderzoekt waarom antidepressiva niet bij iedereen werken ‘Een op de vijf Belgen worstelt ooit met een depressie en een op de acht neemt antidepressiva’, zegt arts en psychiater-in-opleiding Céline Wessa. ‘Dat is veel. En wat ook frappant is: van de mensen met een depressie reageert een op de drie niet op de antidepressiva die hij daarvoor krijgt.’ Met de steun van een FWO …
Natuur Natuur Geeft de helft van de Vlaamse boeren er tegen 2030 de brui aan? Er wordt hard nagedacht over het verzoenen van natuur en landbouw. Misschien is een ‘natuurlijk’ uitdoofbeleid voor klassieke landbouw in de buurt van natuurgebieden de beste optie.
Cultuur Cultuur Belpopicoon Walter Verdin brengt nieuwe plaat uit: ‘Rockshows zien er tegenwoordig allemaal hetzelfde uit. Het lijken wel musicals’ Je kunt veel over de paters zeggen, maar soms hebben ze smaak. Het oude Scheutklooster ligt op de mooiste heuvel van Kessel-Lo, met uitzicht op Leuven en de rest van de wereld. Ooit kwamen missionarissen van Scheut er tot rust. Nu huurt een missionaris van de belpop en de videokunst hier een cel om in …
Maatschappij Maatschappij ‘Als de abortustermijn in België in allerijl wordt verlengd, dreigen we in Amerikaanse toestanden te belanden’ Volgens ethici van de KU Leuven is er in Vlaanderen helemaal nog geen draagvlak voor een uitbreiding van de abortustermijn. Ze pleiten voor een diepgaand debat waarin álle perspectieven aan bod komen. ‘Hoe het abortusdebat de komende tijd wordt gevoerd, heeft onvermijdelijk impact op andere ethische dossiers’, klinkt het.
Maatschappij Maatschappij België is het ziekste land van Europa: vijf feiten over langdurig zieken in ons land De regering-De Wever komt met maatregelen tegen de forse toename van langdurig zieken, die al meer dan 9 miljard euro aan uitkeringen kosten. Hoe komt het toch dat België het ziekste land van Europa is? En waarom móét minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erin slagen om het tij te keren? Spoiler: niet alleen om de begroting op orde te krijgen, maar vooral om onze sociale zekerheid overeind te houden.
Wielrennen Wielrennen Wordt de winnaar van de E3 Classic straks ook de winnaar van de Ronde van Vlaanderen? Wie goed presteert in de E3 Saxo Classic in Harelbeke doet dat heel vaak ook in de Ronde van Vlaanderen.