Wereld Knack in de Oekraïense loopgraven: ‘Als we deze oorlog kunnen winnen, kan Minsk misschien ook bevrijd worden’
Opinie | Jurian Van Parys 'Militaire samenwerking en afschrikking zijn nodig, maar niet voldoende om veiligheid te brengen in Europa'
België België Onderzoek masterstudenten: ‘In De Afspraak dragen experts over Oekraïne en Rusland vooral het oorlogsnarratief uit’ 7 op de 10 experts die in het VRT-programma De Afspraak duiding geven bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne vertegenwoordigen het oorlogsnarratief: ze roepen op om meer wapens te sturen naar Oekraïne in plaats van diplomatiek te onderhandelen. ‘We zouden graag een veel genuanceerder debat zien’, zeggen masterstudenten Internationale Betrekkingen en Diplomatie.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Israël krijgt niet meer NAVO-steun dan Oekraïne Volgens socialemediagebruikers krijgt Israël meer NAVO-steun dan Oekraïne. Dat klopt niet. De NAVO zelf steunt enkel politiek. NAVO-lidstaten kunnen individueel wel landen als Israël en Oekraïne militair steunen. De Verenigde Staten, de belangrijkste NAVO-lidstaat, staat wel pal achter Israël, terwijl de steun voor Oekraïne afbrokkelt. Maar binnen de Europese Unie lijkt het tegenovergestelde te gebeuren.
Wereld Wereld Amerikaans politicoloog Vali Nasr: ‘De Islamitische Republiek van Iran staat niet op instorten’ Het regime in Teheran ziet zichzelf niet als verliezer van de oorlog, zegt Iran-expert Vali Nasr. De druk om een nieuw nucleair akkoord te ondertekenen zal in de toekomst echter niet alleen uit het buitenland komen, maar ook uit de eigen bevolking.
Cultuur Cultuur In memoriam Leonard Lauder (1933-2025): ‘Als je een goed idee hebt, laat niemand dat uit je hoofd praten' In zijn residentie in Manhattan overleed miljardair Leonard Lauder, 92 en bezieler van het cosmeticaconcern Estée Lauder. Omzet: ruim 13 miljard euro, en zijn prestigieuze merken als Balmain, Tom Ford, Clinique of La Mer verkopen in 150 landen. Zijn vader baat een New Yorkse lunchbar uit in de depressiejaren. Moeder verkoopt schoonheidsproducten van een oom. …
Wereld Wereld Gezocht voor de oorlog in Oekraïne: buitenlandse strijders Zowel Oekraïne als Rusland rekruteert actief soldaten uit het buitenland, voornamelijk uit Latijns-Amerika.
Wereld Wereld Waarom zwijgt China over de aanval op Iran? 'Peking is gebaat bij een nieuwe Amerikaanse oorlog' Met zijn aanval op Iran neemt Amerika een belangrijke partner van China onder vuur. Toch lijkt China niet geneigd om zijn ‘strategische partner’ uit de nood te helpen. ‘Op een zeer cynische manier is China erbij gebaat dat Amerika opnieuw afgeleid zou worden door een nieuwe oorlog.’
Wereld Wereld Midden-Oostenkenner Paul Aarts: ‘Israël komt hier niet veiliger uit’ Sleurt de Amerikaanse president Donald Trump de Verenigde Staten mee in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten? ‘Het is Netanyahu helemaal niet om het nieuwe kernprogramma te doen’, zegt Midden-Oostenexpert Paul Aarts.
Wereld Wereld Conflict VS-Iran: ‘Iran kan op ieder moment opnieuw beginnen met zijn kernprogramma’ Hoe moet het verder nadat de VS afgelopen weekend nucleaire sites in Iran hebben gebombardeerd? ‘Ik weet niet of het slim is om de Amerikanen verder te treiteren’, zegt Tom Sauer, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen. ‘Maar ik denk wel dat Iran Israël nog een paar keer zal proberen te pakken.’
Sport Sport Kan Kirsty Coventry Donald Trump in toom houden als eerste vrouwelijke IOC-voorzitter? Kirsty Coventry treedt aan als de eerste vrouwelijke én Afrikaanse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De 41-jarige Zimbabwaanse krijgt de leiding over de olympische beweging in een tijd van geopolitieke spanningen en maatschappelijke verschuivingen. Kan ze zowel haar critici als de onvoorspelbare Donald Trump overtuigen van haar geschiktheid als voorzitter?
Wereld Wereld Van 'schending van het internationaal recht' tot 'gevaarlijke escalatie': zo reageert de wereld op de Amerikaanse aanval op Iran De Verenigde Staten hebben een aanval uitgevoerd op drie nucleaire sites in Iran, met inbegrip van Fordow, Natanz en Isfahan. Hoe kijkt de rest van de wereld naar de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze afbeelding toont geen verwoeste Nederlandse F-16's Op sociale media circuleert een afbeelding van vernielde straaljagers. Volgens socialemediagebruikers gaat het om de F-16's die Nederland geleverd heeft aan Oekraïne. Maar de afbeelding is gegenereerd met artificiële intelligentie. De verhoudingen tussen de vliegtuigen kloppen niet en bij één vliegtuig lijkt er een vleugel uit de cockpit te komen.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Ga niet naar de NAVO-top zonder te weten wie je bent' 'Als we niet langer, of niet alleen, volgelingen van de VS zijn, wie zijn we dan wel? Dat is geen zuiver theoretische vraag: zelfkennis is niet alleen het begin van alle wijsheid, maar ook van elke strategie. En zonder strategie kunnen de Europeanen op de NAVO-top in Den Haag niet veel gaan doen', schrijft Sven Biscop.
Wereld Wereld Doet de VS mee aan de aanval op Iran? Ook in eigen land loopt Trump risico’s Stapt de Amerikaanse president Donald Trump dan toch in een onvoorspelbare oorlog die hij zo hard wilde vermijden?
Wereld Wereld ‘No Kings’-protesten tegen Trump: ‘Je wordt overspoeld door liefde voor je vaderland en je medemens’ Miljoenen mensen kwamen afgelopen weekend op straat uit protest tegen Donald Trump. In de grote, maar ook in de vele kleinere steden. Zelfs in Republikeinse bolwerken. Er was amper sprake van onrust en het aantal arrestaties bleef beperkt. ‘Als je in zo’n menigte loopt, word je overspoeld door een gevoel van liefde voor je land en je medemens.’
Wereld Wereld ‘Als het regime in Iran valt door Israël, zal de wereld onveiliger worden’ ‘Iran kan de oorlog alleen verliezen’, zegt VUB-politologe met Iraanse roots Elly Mansoury. Ze ziet in de grootschalige Israëlische aanval de bevestiging dat Israël een ‘westerse koloniale macht’ is.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘De Israëlische aanval op Iran toont aan dat risicobereidheid, vroegtijdige actie en agressie lonend kunnen zijn’ De aanval van Israël op Iran leert ons opnieuw enkele belangrijke lessen over de moderne oorlogsvoering.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleons vrouwen en kinderen: liefde, macht en strategie achter de schermen van het keizerrijk Wie waren de vrouwen rond Napoleon? En wie van hen had er invloed op zijn werk?
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte en zijn gezondheid: ziek op weg naar de ondergang? Als jonge generaal leek Napoleon wel immuun voor vermoeidheid en ontbering, maar gaandeweg begon zijn enorme takenpakket een fysieke en psychische tol te eisen. Zeker is dat hij aan een chronisch blaasprobleem leed, en dat aambeien hem in Waterloo verhinderden zijn soldaten te paard aan te sporen.
Geschiedenis Geschiedenis De Russische veldtocht van 1812: van triomf naar terreur Het begon met een indrukwekkende opmars, het eindigde in een catastrofale terugtocht. Waarom verloor Napoleon de Russische veldtocht?
Geschiedenis Geschiedenis De bewogen honderd dagen van Napoleon Bonaparte 1815 kennen we als het jaar waarin Napoleon Bonaparte definitief verslagen wordt in Waterloo. Maar de honderd dagen die aan die slag voorafgaan, zijn minstens even bewogen.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte, ‘De Kleine Generaal’, de keizer van Frankrijk Op 15 augustus 1769 schonk Maria Leatitia Ramolino, echtgenote van edelman en advocaat Carlo Maria Buonaparte, in het Corsicaanse Ajaccio het leven aan een zoontje. Ze noemden hem Nabulione. Als tweede oudste van een gezin van acht kinderen was er niets dat hem voorbestemde om een van de grootste leiders aller tijden te worden, tot hij als jongeling werd voortgestuwd door de uitzonderlijke maatschappelijke orkanen van zijn tijd. De Franse Revolutie heeft hij niet gemaakt, maar wel meegemaakt en ook beëindigd met zijn keizerschap.
Geschiedenis Geschiedenis Het 29e Bulletin: Hoe Napoleon met woorden probeerde te winnen wat hij op het slagveld verloor In de winter van 1812 liep Napoleons Russische veldtocht op zijn laatste benen. De terugtocht was een catastrofe geworden. Tienduizenden verloren het leven door koude en ontbering. Wat doe je als je veldtocht in puin ligt, je leger in de sneeuw achterblijft en je keizerlijke aura op instorten staat?
Wereld Wereld Ondanks de grote afhankelijkheid van Amerika: waarom Israël zo openlijk zijn ‘grote broer’ durft te negeren Ondanks de nadrukkelijke Amerikaanse waarschuwingen om het niet te doen zette Israël door met zijn plan om een verwoestende aanval op Iran uit te voeren. Waarom durft Israël zijn voornaamste bondgenoot zo openlijk te tarten?
Wereld Wereld Iran slaat terug na Israëlische aanval: ‘Israël heeft de doos van Pandora geopend’ Met een grootschalige aanval op Iraanse nucleaire en militaire doelwitten, waarbij Irans twee voornaamste generaals uitgeschakeld werden, lijkt Israël een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te ontketenen. De risico’s op escalatie zijn enorm. ‘Zelfs Ali Khamenei, de Iraanse Opperste Leider, kan zich niet veilig voelen’, stelt militair expert en Midden-Oostenkenner Didier Leroy (Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie).
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Dissidente Duitse politici irriteren eigen regering met pleidooi voor dialoog met Rusland' In een recent manifest pleit een aantal leden van de SPD voor de ommekeer van het huidige defensie- en veiligheidsbeleid in Duitsland – en bij uitbreiding in Europa. 'Het is voor het eerst dat er vanuit een regeringspartij een dissident geluid weerklinkt', schrijft Dirk Rochtus.
Geschiedenis Geschiedenis De keizer als spindoctor: De employer branding van Napoleon Nog voor hij zichzelf tot keizer kroonde, had Napoleon Bonaparte al een ander rijk veroverd: dat van de publieke opinie. Met kranten, kunst, toespraken en zorgvuldig geregisseerde media-evenementen bouwde hij zijn mythe uit nog voor Parijs hem goed en wel had gezien.
Europa Europa Directeur Amnesty International Hongarije: ‘De Europese Commissie wil haar eigen lgbtq-agenda niet verdedigen als het echt nodig is’ ‘Met zijn campagne tegen lgbtq’s wil Viktor Orban ook de aandacht afleiden van de immense economische problemen’, zegt David Vig, baas van Amnesty International in Hongarije.
Wereld Wereld Belarussisch schrijver houdt het Westen een spiegel voor: ‘Denken jullie echt dat Poetin binnenkort met pensioen gaat?’ In zijn roman Cremulator trekt de Belarussische schrijver Sasja Filipenko de parallel tussen de Stalin-terreur en het huidige Rusland. ‘Vraag je niet af waarom de Russen niet in opstand komen tegen Vladimir Poetin. Vraag je af waarom jullie zelf niet in opstand komen tegen Poetin.’
Wereld Wereld Verbijsterende cijfers: bijna 1 miljoen Russische doden en gewonden door Poetins oorlog in Oekraïne Met hoge lonen en vergoedingen weet president Vladimir Poetin het verdriet en het gevoel van onrechtvaardigheid bij de families van de doden en gewonden te verzachten.
Wereld Wereld Wat als Poetin een Ests stadje aanvalt? ‘40.000 dode militairen vinden wij een probleem, het Kremlin rekent anders’ Wat als Rusland plots een stadje in NAVO-bondgenoot Estland zou bezetten? Hoe groot is, na zo’n speldenprik, de kans op een wereldwijd uitdijend conflict tussen de NAVO en Rusland? Is de NAVO daar klaar voor? En wat zouden de gevolgen in België zijn?
Wereld Wereld Operatie Spinnenweb: hoe Oekraïne erin geslaagd is om meer dan 40 Russische bommenwerpers te slopen Een verbazingwekkende Oekraïense inval met drones, diep in Rusland, herschrijft de oorlogsregels.
Europa Europa Asiel en migratie: 'N-VA zit in de cockpit van het nieuwe Europa' In tien jaar tijd is de N-VA van premier Bart De Wever uitgegroeid tot een van de roergangers van het Europese migratiebeleid. ‘Vanuit het perspectief van de rechtsstaat gaat het alleen maar verder bergaf.’
Wereld Wereld Wat bedoelt Vladimir Poetin wanneer hij over de ‘onderliggende oorzaken’ van de oorlog in Oekraïne praat? Sinds het aantreden van Donald Trump spreekt Vladimir Poetin over de noodzaak om de ‘onderliggende oorzaken’ van de Russisch-Oekraïense oorlog aan te pakken. Wat bedoelt hij daarmee, en waarom begint hij daar nu pas over?
Wereld Wereld Meer drones en raketten: Rusland laat een hellevuur neerdalen op Oekraïne Nieuwe aanvallen op Oekraïense doelwitten brengen de luchtverdediging op het verzadigingspunt. Ballistische raketten vormen de grootste dreiging, en slechts een handvol landen beschikt over systemen om die aan te kunnen.
Maatschappij Maatschappij Is de vrije meningsuiting in Europa bedreigd? ‘JD Vance houdt ons een spiegel voor’ Had JD Vance een punt toen hij in München oreerde dat ‘de vrijheid van meningsuiting in Europa’ ernstig wordt bedreigd? Het invloedrijke liberale blad The Economist is daar alvast van overtuigd, net als onze Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA). Maar hebben ze gelijk? Nee, vindt expert mediarecht Dirk Voorhoof. ‘Om dat punt te maken moet je veel bochten afsnijden en heel selectief je voorbeelden kiezen.’
Wereld Wereld Golden Dome, het prestigeproject van Donald Trump: ‘Zijn rakettenschild is een grap’ Het wordt misschien het duurste Amerikaanse project sinds het Apollo-programma en het Manhattanproject. Donald Trump zet vaart achter de plannen voor de Golden Dome, een raketafweersysteem in de ruimte. Maar of het systeem doeltreffend wordt en de Amerikaanse veiligheid echt een gouden tijd tegemoet gaat, valt te betwijfelen.
Wereld Wereld Hoe Ruslands eerste transgender presidentskandidaat deel werd van de Russische informatieoorlog Ze was Ruslands eerste transgender mensenrechtenadvocaat. In de jaren 2000 legde ze het Kremlin het vuur aan de schenen, en steunde ze Oekraïne in zijn strijd om los te komen van zijn Sovjetverleden. Maar sinds de annexatie van de Krim werkt de organisatie van Maria Bast en haar echtgenote Joelija Archipova stiekem samen met de Russische inlichtingendiensten. Dat blijkt uit onderzoek van Knack, op basis van honderden e-mails over meer dan tien jaar.
Wereld Wereld Dear Compatriots: hoe de Russische inlichtingendiensten ook via expats propaganda en desinformatie verspreiden Een Russisch diasporafonds wordt gebruikt om Russische propaganda en activiteiten van de inlichtingendiensten te financieren. Het e-mailarchief van het fonds waartoe een groep internationale journalisten toegang kreeg, geeft een unieke inkijk in hoe de Russische inlichtingendiensten de Russische diaspora gebruiken om het Russische narratief te promoten. ‘We hebben bijna dertig miljoen landgenoten in het buitenland. Het is een leger, een macht die zeer belangrijk is voor ons.’
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Het moederschap is net zo politiek als de oorlog in Oekraïne' Ik wist dat het zou komen, maar zo vroeg had ik het niet verwacht. Het is middernacht en ik ben ziedend. Ik gooi verwijten naar mijn lief, open een notitie op mijn telefoon en schrijf wat me allemaal dwarszit. Hoe oneerlijk en schoon het dragen van een kind is, hoe onbevattelijk en frustrerend. Is dit …
Wereld Wereld Waarom Vladimir Poetin (nog) geen NAVO-lidstaat durft aan te vallen Rusland maakt aan een bijzonder hoog tempo wapentuig aan, maar kan het voorlopig nog niet opnemen tegen de NAVO.
Tennis Tennis Mirra Andrejeva (18), Russisch tenniswonder: ‘Geen pizza vanavond als je verliest, zeg ik tegen mezelf’ Tieners aan de top van het vrouwentennis zijn heel zeldzaam geworden. Er is één uitzondering: het 18-jarige Russische supertalent Mirra Andrejeva.
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'Als we echt willen verbinden, waarom wordt de staat Palestina dan niet uitgenodigd om deel te nemen aan Eurovisie?' ‘Het Eurovisiesongfestival is allesbehalve “apolitiek” en dat hoeft ook helemaal niet’, schrijft Jan Wostyn van Vista. Hij begrijpt niet dat er vanuit de organisatie en de media niet meer verzet komt tegen de deelname van Israël dit jaar.
Wereld Wereld Sneeuwkettingen in plaats van tanks: Belgische militairen oefenen aan NAVO-grens in Roemenië Met de nodige beperkingen nemen ruim vierhonderd Belgische soldaten dezer dagen deel aan een grootschalige NAVO-oefening in Roemenië. Na de herintrede van Amerikaans president Donald Trump is alle hulp welkom, klinkt het.
Wereld Wereld Eurosongfestival: beïnvloedt Israëlische sponsor Moroccanoil wie deelneemt? Het cosmeticabedrijf Moroccanoil is hoofdsponsor van het Eurovisiesongfestival. Anders dan de naam doet vermoeden, is dat bedrijf Israëlisch. Spelen economische belangen mee in de deelname van Israël aan de liedjeswedstrijd? De Belgische EBU-directeur De Tender ontkent.
Maatschappij Maatschappij ‘Bart De Wever praat over Israëlische oorlogsmisdaden alsof het natuurfenomenen zijn’ Pro-Palestijnse actievoerders blokkeren het rectoraat van de UGent. De roep om een boycot van Israël klinkt weer luider. Op Instagram ging tv- maker Vincent Valckx viraal met een boodschap aan Bart De Wever: ‘Hoeveel dode kinderen nog voor u een standpunt inneemt?’