‘Hitler had maar één teelbal.’ ‘Adolf Hitler was een homoseksueel in zelfontkenning.’ ‘Hitler was impotent.’ ‘Hitler was een moederskindje dat niet tot een normale relatie met een vrouw in staat was.’ Deze en nog tal van andere uitspraken over de Duitse dictator duiken zo nu en dan op. Hitler ligt er indirect zelf aan de basis van. De ‘Führer aller Germanen’ etaleert zichzelf namelijk graag als de eenzame leider aan de top die zich volledig geeft voor het heil van het Duitse volk. Aan zijn zijde lijkt er geen plaats voor een vrouw, en toch spelen vrouwen een belangrijke rol in het leven en de politieke carrière van de massamoordenaar. Wie zijn die vrouwen? En in welke mate kloppen de uitspraken?
De eerste vrouw die Adolf Hitler bewondert is zijn moeder, Klara Pölzl, met wie hij een zeer nauwe relatie heeft. Ze verwent hem en probeert hem te beschermen tegen de woedeaanvallen van Alois Hitler, haar echtgenoot en de vader van Adolf. Dat heeft de band tussen zoon en moeder waarschijnlijk versterkt. Heeft die band er ook voor gezorgd dat Hitler weinig belangstelling toont voor het andere geslacht?
Toch wordt de jonge Adolf dolverliefd, alleen weet de ‘gelukkige’ het niet. De 18-jarige Stefanie Isak uit Linz is de dochter van een hoge ambtenaar en populair bij haar leeftijdsgenoten. Hitler aanbidt haar. Zijn plan? Naar Wenen gaan, een rijke kunstschilder worden en dan terugkomen om haar te huwen. Hij schrijft dat voornemen in een anonieme brief aan haar. Ze komt er zelf pas veel later achter dat het vreemde schrijven afkomstig is van de inmiddels bekende Adolf Hitler.
De dood van zijn moeder brengt Hitler enorm van slag.
En dan overlijdt Klara, de moeder van Hitler, in 1907. Adolf is enorm van slag en krijgt een panische angst om ziek te worden. Zo zou hij geen prostituees bezoeken uit vrees om besmet te worden met een of andere geslachtsziekte. Dezelfde houding toont hij in München en in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Voormalige meid spreekt voor het eerst over Adolf Hitler
De vrouwelijke elite rond Hitler: hoe bewondering omsloeg in politieke steun
Veel Duitse vrouwen waren diep gefascineerd door Adolf Hitler, en aangetrokken door zijn charismatische uitstraling en grote ideeën. Invloedrijke vrouwen zoals Elsa Bruckmann, Helene Bechstein, Winifred Wagner en Magda Quandt speelden een cruciale rol in de opkomst van Hitler en het nazisme.
Elsa Bruckmann, een oudere, kinderloze vrouw en echtgenote van een rijke uitgever, was een van de vrouwen die Hitler in de jaren 1920 financieel en materieel steunde. Helene Bechstein, de vrouw van een rijke pianofabrikant, introduceerde Hitler in de hogere kringen van München. Ze was geregeld gastvrouw bij exclusieve bijeenkomsten, waarbij Hitler vaak als een mystery guest verscheen. Het echtpaar Bechstein financierde ook de nazikrant Völkischer Beobachter en ondersteunde Hitler na zijn mislukte staatsgreep, zowel financieel als met bezoeken aan de gevangenis. Helene Bechstein had zelfs de hoop dat Hitler haar schoonzoon zou worden, maar Hitler ging hier nooit op in.
Bij de andere vrouwen uit het lijstje spelen diepere verlangens een rol. Winifred Wagner, vrouw van Siegfried Wagner en schoondochter van de overleden componist Richard Wagner, is ronduit enthousiast over de politicus. Hitler, die dweept met de werken van de componist, is meer dan vereerd met de vriendschap en wordt kind aan huis. Als Siegfried in 1930 sterft, gaat even het gerucht dat Winifred met Hitler zal trouwen, maar hij houdt de boot af. Eens aan de macht zorgt de dictator er wel voor dat de organisatie van de Wagners de nodige financiële steun krijgt.
De first lady van nazi-Duitsland
De zeer rijke en gescheiden Magda Quandt krijgt in 1930 meer en meer belangstelling voor de NSDAP. Ze verleidt de Berlijnse Gauleiter en propagandaverantwoordelijke van de NSDAP, Joseph Goebbels, met als doel tot Hitler door te dringen. Ze trouwt vrij snel met Goebbels. Hitler zelf is gefascineerd door de vrouw met het aristocratische voorkomen. Goebbels is er niet altijd gerust op.
Magda, die fantastisch de rol van gastvrouw kan spelen, groeit zowat uit tot first lady van nazi-Duitsland. Getrouw aan de partij-ideologie dat vrouwen kinderen voor de Führer moeten baren, zorgt het echtpaar Goebbels voor zes kinderen. Hitler is dikwijls de peetvader. Hitler en Magda gaan weliswaar op vertrouwelijke voet met elkaar om, maar de belangstelling van de Führer gaat eerder naar jongere vrouwen.
Het minderjarige meisje
In de zomer van 1926 kruist de zestienjarige Maria ‘Mimi’ Reiter het pad van Adolf Hitler. Ze werkt in de textielwinkel van haar moeder in Berchtesgaden. Hitler valt voor de blonde winkeldochter en verblijft zeer dikwijls in het hotel dat zich boven de winkel bevindt. Het koppel wandelt frequent openlijk arm in arm door het Alpenstadje. Voor haar zeventiende verjaardag doet Hitler haar zelfs een gouden horloge cadeau. In juli 1927 komt het tot een ‘breuk’. Op het hoofdkwartier van de NSDAP arriveren er brieven die dreigen de omgang van de politicus met minderjarige meisjes bekend te maken.
Mimi trouwt wat later met een hoteleigenaar, maar het huwelijk is niet gelukkig. Na een stevige echtelijke ruzie in de zomer van 1931 trekt ze naar Hitler in München en zal er een stormachtige liefdesnacht beleven met de nazileider. Die zorgt voor een topadvocaat die haar echtscheiding in goede banen leidt. Aan hun relatie komt opnieuw een einde als Hitler weigert met haar te trouwen. Mimi Reiter huwt daarop een hoge SS-officier, maar de Führer blijft haar geschenken sturen. Sommige historici twijfelen aan het verhaal van Reiter, hoewel de zus van Hitler, Paula, bevestigt dat er een soort van relatie was en er ook (vrij brave) liefdesbrieven bestaan van Hitler aan haar adres.
Adolf Hitler en Geli Raubal: de dominante relatie en tragedie van zijn nicht
Adolf Hitler gedraagt zich zeer dominant en bezitterig tegenover zijn ‘favorieten’. Angela ‘Geli’ Raubal, zijn eigen nicht, kan daarover meespreken. In 1923 wordt hij haar wettelijke voogd. Geli beslist in 1928 om geneeskunde te gaan studeren in München. Ze gaat op kot, niet ver van waar Hitler woont. Als ze later van studiegebied verandert en zangeres wil worden, betaalt hij haar zanglessen. Hij overlaadt haar met dure geschenken, laat haar dure kleding kopen, neemt haar mee uiteten… Het meisje duikt zelfs bij partijbijeenkomsten op aan zijn zijde. Het duo gaat al vlug over de tong en menigeen denkt dat ze een relatie hebben. Het lijkt van Hitlers kant eerder om een zeer diepgaande vaderlijke affectie te gaan.
Geli zelf is niet altijd blij met de wurgende greep van oom Adolf op haar leven. Hij bepaalt als een patriarch wat ze wel en niet mag doen en met wie ze mag omgaan. Op 18 september 1931 pleegt Geli Raubal zelfmoord met zijn pistool. Hitler is gechoqueerd, maar vindt het vooral erg voor zichzelf. Hij laat de kamer van Geli onaangeroerd als een soort schrijn, maar betaalt noch voor een zerk, noch voor een graf. Hij vindt een politieke bijeenkomst in Hamburg belangrijker dan haar begrafenis.
Adolf Hitler en Eva Braun: liefde, zelfmoordpogingen en een tragisch einde
In 1929 ontmoet Hitler in de fotowinkel van zijn medewerker Hoffmann het zeventienjarige winkelmeisje Eva Braun. Ze is al vlug gefascineerd door zijn verschijning. Na wat flirterige contacten worden ze in 1932 een koppel. Maar voor Hitler komt ze op de tweede plaats na zijn politieke carrière. De verwaarloosde Eva doet daarom een zelfmoordpoging. Hitler, die een tweede schandaal na de dood van Geli wil vermijden, haalt de banden iets nauwer aan, maar in 1935 volgt een tweede mislukte poging.
De villa van Hitler wordt Eva’s hoofdverblijf. De dictator houdt er tal van officiële ontvangsten en bijeenkomsten, maar daar mag Eva niet als gastvrouw optreden en moet ze op de achtergrond blijven. Niet alle gasten beseffen dat ze de vriendin van de Führer is. Wanneer die laatste afwezig is, gaat het er op de Berghof wat frivoler aan toe. Eva houdt van jazz, dansen en plezier maken.
Wanneer Eva in januari 1945 beslist om bij hem te blijven in de bunker, is Hitler zichtbaar ontroerd door haar trouw. Hij vervult daarom haar ultieme wens: op 29 april 1945 huwt het koppel. Een dag later plegen ze zelfmoord. Eva bijt een cyanidecapsule door. Haar lichaam wordt met dat van de dictator verbrand. Door een onzorgvuldig onderzoek van die resten lanceren de Sovjets het gerucht dat Hitler slechts één teelbal had. En zo zijn sommige verhalen hun eigen leven gaan leiden.