Factcheck: nee, Trump was niet de enige op de begrafenis van de paus die een blauw pak droeg

Op sociale media wordt beweerd dat Donald Trump als enige een blauw pak droeg op de begrafenis van paus Franciscus, in plaats van het gebruikelijke zwart. Dat klopt niet. Sommige andere aanwezigen zoals de Britse prins William droegen een donkerblauw pak, zij het enkele tinten donkerder dan dat van Trump.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Volgens socialemediagebruikers zou de Amerikaanse president Donald Trump de enige aanwezige zijn die op de begrafenis van paus Franciscus niet in het traditionele zwart, maar in het blauw gekleed was. Volgens socialemediagebruikers zou dat getuigen van een onrespectvolle houding van de Amerikaanse president De bewering wordt gedeeld om de Amerikaanse president in diskrediet te brengen.

‘Waarom droeg Donald Trump – tegen alle protocollen in – als enige
een blauw pak tijdens de begrafenis van paus Franciscus’, vraagt een Nederlandstalige socialemediagebruiker zich bijvoorbeeld af op X. ‘Een man komt in een blauw pak naar de begrafenis van de paus. Je zal nooit raden wie’, stelt een andere socialemediagebruiker bij een foto van Trump op de begrafenis.
De bewering circuleert zowel op X (hier en hier) als op Facebook.
Anderen beweren dan weer dat veel andere aanwezigen een blauw pak droegen. Ze delen een foto om die bewering te staven. ‘Er waren veel mensen die die dag voor blauw kozen!’ schrijft iemand bijvoorbeeld op X.
Was Trump de enige die een blauw pak droeg?
We gaan op zoek naar videomateriaal van de begrafenis. Het Amerikaanse persagentschap Associated Press (AP) heeft de begrafenis gelivestreamd op YouTube. Op de beelden is te zien dat Donald Trump inderdaad een blauw pak droeg tijdens de begrafenis (05:09).
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De meeste andere mannelijke aanwezigen droegen een zwart pak en een zwarte das, al droegen sommigen zoals de Britse prins William een donkerblauw pak (17:26). Trump was dus niet de enige die een blauw pak droeg, al was de kleur van zijn pak wel lichter van kleur dan dat van bijvoorbeeld prins William.
Onder sommige socialemediaposts van de foto die moeten bewijzen dat velen een soortgelijk pak als Trump droegen, zien we een voorgestelde Community Note staan. Dat is een reactie die X-gebruikers aan posts van anderen kunnen toevoegen. Voorgestelde Community Notes zijn enkel zichtbaar voor de X-gebruikers die de posts beoordelen.

‘Deze foto werd digitaal aangepast om de blauwe tint te versterken.’, lezen we in zo’n voorgestelde Community Note. ‘Trump, samen met vele anderen, droeg blauw. Maar de tinten blauw zijn aangepast om het blauw van het pak van Trump te matchen.’

Er staat ook een link naar een artikel van de BBC. Op de foto in dat artikel is het verschil tussen het pak van Trump en dat van de meeste andere aanwezigen inderdaad beter merkbaar. Het gaat echter niet om exact dezelfde foto, dus we kunnen niet bevestigen dat de kleuren inderdaad digitaal zijn aangepast.
Maar brak Trump de protocollen van het Vaticaan door een blauw pak te dragen? Verschillende media zoals Euronews en De Standaard hebben bericht dat mannelijke aanwezigen een donker pak moesten dragen. De factcheckers van Snopes vonden weliswaar geen bronnen die die dresscode bevestigden.
Conclusie
– Op sociale media wordt beweerd dat Donald Trump als enige een blauw pak droeg op de begrafenis van paus Franciscus, in plaats van het gebruikelijke zwart. – Dat klopt niet. Ook sommige andere aanwezigen, zoals de Britse prins William, droegen een donkerblauw pak, zij het enkele tinten donkerder dan dat van Trump.
– De bewering is misleidend. Trump was niet de enige in een blauw pak, al viel zijn lichtere pak wel op. We beoordelen de bewering daarom als eerder onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.