
Vlaamse regering gaat nog dit jaar 330 miljoen euro extra besparen
De Vlaamse regering gaat nog dit jaar 330 miljoen euro extra besparen en gaat – in navolging van de federale regering – de indexering van lonen en uitkeringen vertraagd doorvoeren. Die budgettaire ingrepen zijn volgens Vlaams minister van Begroting Ben Weyts (N-VA) nodig om de Vlaamse begroting op koers te houden richting het beoogde evenwicht in 2027.
Net als vorig jaar zou de Vlaamse begroting ook dit jaar nog zo’n drie miljard euro in het rood duiken. Dat was althans de verwachting bij de begrotingsopmaak. Maar uit nieuwe cijfers blijkt dat het tekort sinds de vorige begrotingsopmaak toegenomen is met 680 miljoen euro en dreigt uit te komen op zo’n 4 miljard euro. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat de economische groei lager uitvalt dan voorspeld.
Begrotingsminister Weyts wil daarom meteen ingrijpen en niet wachten tot de opmaak van de volgende begroting in september. Zo gaat de regering-Diependaele 330 miljoen extra besparen. Waar en hoe er precies zal gesnoeid worden, moet de komende weken verder uitgeklaard worden.
Daarnaast zal de Vlaamse regering, net als de federale regering, de indexering van lonen en uitkeringen met een maand vertragen. Zo zullen de lonen van de ambtenaren pas in de derde maand na het overschrijden van de spilindex geïndexeerd worden. Nu is dat nog in de tweede maand. Volgens het kabinet-Weyts betekent dat voor de lonen van de Vlaamse ambtenaren dit jaar een budgettaire impact van 40 miljoen euro.
De regering heeft nu ook al nieuwe en strengere afspraken gemaakt voor de begrotingsopmaak in september. Zo zullen ministers hun uitgaven beter moeten motiveren en aanduiden waar ze zullen besparen. “Normaal gezien gebeuren er geen echte besparingen bij een begrotingsaanpassing: deze keer hebben we dat wel al gedaan. Gewoon omdat er nog véél werk is om onze rekeningen op orde te zetten”, zegt minister Weyts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier