Portret: Jan Jambon
Jan Jambon (N-VA) wordt vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in de regering Michel I. Lees hier zijn portret.
Jan Jambon (54) is een van de belangrijkste figuren binnen N-VA. Hij is afkomstig uit Genk, maar woont in Brasschaat, waar hij sinds 2012 ook burgemeester is. Zijn professionele carrière start hij als account manager bij IBM. Het is de start van een hele carrière in het bedrijfsleven, die hem via SD Worx, Solvus en Creyf’s Interim tot in de directeursstoel van de Bank Card Company brengt.
Zijn politieke parcours startte hij bij de Volksunie. Daar behoorde hij tot de rechtervleugel, die kritisch stond tegenover de ‘verruiming’ die Hugo Schiltz en Jaak Gabriëls doorvoerden.
Samen met compagnon de route Peter De Roover stapte hij in 1988 over naar de Vlaamse Volksbeweging (VVB). De Roover zei in een interview met Knack.be dat hij samen met Jambon die VVB reanimeerde.
Pas wanneer de Volksunie ter ziele gegaan is, schaft Jambon zich opnieuw een partijkaart aan, dit keer van de N-VA. Als opvolger van kartelgenoot Kris Peeters (CD&V) komt Jambon in 2007 in de Kamer, na de breuk van het kartel een jaar later wordt hij fractieleider. Van 2007 tot 2012 is de N-VA’er ook schepen van Financiën in Brasschaat, nadien wordt hij er burgemeester. Intussen is Jambon opgeklommen tot één van de zwaargewichten binnen de partij. In 2012 opent hij samen met Kamerlid Peter Dedecker de aanval op de financiële constructies van het ACW.
Niettemin speelt zijn verleden soms nog op. Zo bracht het extreemrechtse N-SA de voorbije jaren verschillende keren foto’s naar buiten van Jambon, onder meer luisterend naar een toespraak van de extreemrechtse Franse FN-leider Jean-Marie Le Pen. Er doken ook foto’s op van zijn eigen toespraak op de jubileumviering van het Sint-Maartensfonds, de vereniging van Vlaamse oud-oostfronters, in 2001. Het bijwonen van diezelfde viering kostte Johan Sauwens toen zijn ministerschap.
Maar ook de jongste maanden deed Jambon nog meermaals stof opwaaien. In een interview met Het Nieuwsblad voor de verkiezingen laat hij verstaan dat mensen voor N-VA eerst hun woning zouden moeten verkopen, alvorens ze recht krijgen op een leefloon. Jambon ontkent nadien, maar intussen is de perceptie van een asociale N-VA weer wat sterker geworden. Enkele weken later zet hij als burgemeester dan weer vraagtekens bij ontwikkelingssamenwerking en laat hij zich ontvallen dat ‘het niet onze schuld (is) dat anderen in de wereld het slechter hebben dan ons’.
Niettemin is Jambon een zwaargewicht binnen de partij, ook electoraal. Zo geeft hij vanop de lijstduwersplaats met bijna 30.000 voorkeurstemmen al zijn partijgenoten op de Antwerpse Kamerlijst het nakijken, uitgezonderd dan kopstuk Bart De Wever. Vlaams minister Philippe Muyters moet het op dezelfde plaats op de Vlaamse lijst met zowat een derde minder stellen.
Jambon is getrouwd met Mieke Huybrechts, de jongste zus van voormalig Vlaams Belang-parlementslid Pieter Huybrechts. Samen hebben ze vier kinderen.
(Belga / JH)
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier