WGO: ‘Ebola te behandelen met bloed van genezen patiënten’

Marie-Paul Kieny, van WGO: er is hoop op beterschap © Reuters

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan men meteen beginnen ebola-patiënten te behandelen met bloed van patiënten die de ziekte overleefd hebben. Een vaccin zou vanaf november beschikbaar zijn.

Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bekend op de dag dat het dodencijfer van de huidige epidemie officieel de kaap van de 2.000 heeft overschreden.

Marie-Paule Kieny, vice-directeur-generaal van de WGO, deed de aankondiging tijdens een internationale bijeenkomst van experten in Genève.

Volgens haar kunnen therapieën en serums op basis van bloed van herstelde patiënten op dit moment al nuttig zijn. Dat bloed bevat antistoffen tegen de ziekte.

De specialisten, zei ze, waren het erover eens dat therapie met het volledige bloed en met een bloedderivaat nu al kan gebruikt worden. “Dat kan heel effectief zijn. We moeten er alles aan doen om de getroffen landen te helpen om deze methodes te gebruiken.”

“Dat is het enige positief aspect aan de huidige epidemie. Nogal wat mensen overleven de ziekte en zijn opnieuw in goede doen. Zij kunnen het bloed leveren waarmee de zieken behandeld kunnen worden.”

2.097

De veelbelovende vaccins, waarover ze het ook had, moeten nog uitgetest worden. Men zal ze onder meer testen op degenen die het hoogste risico lopen, de gezondheidswerkers.

Ebola heeft intussen, volgens WGO-statistieken die donderdagnacht werden afgesloten, 2.097 dodelijke slachtoffers gemaakt op een totaal van 3.944 gevallen van besmetting.

Ruim duizend van die doden vielen in Liberia, en ongeveer 500 elk in Guinée en Sierra Leone.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content