Zo wil NASA op termijn naar Venus

24/12/14 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:45

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is nu nog gefocust op het onderzoeken van Mars, maar wil zich op termijn ook op Venus richten. Het denkt daarbij aan een zwevende 'stad' van zeppelins, zo'n 50 kilometer boven de te hete oppervlakte van onze buurplaneet.

Zo wil NASA op termijn naar Venus

Zo wil NASA op termijn naar Venus © NASA

NASA heeft een tipje van de sluier opgelicht van een interne studie die de naam HAVOC meekreeg (High Altitude Venus Operational Concept), meldt CNN. Het is een eerste haalbaarheidsstudie van het Langley Research Center in Hampton, Virginia naar hoe een missie van robots en mensen naar Venus in de toekomst realiteit kan worden.

Zweven

Venus is een van de meest onherbergzame planeten van ons zonnestelsel, met een temperatuur tot 500 graden Celsius, een dikke laag wolken van zwavelzuur en een druk die ruim 90 keer hoger ligt dan op Aarde - te vergelijken met een duik van 1,5 kilometer onder het zeeoppervlak. Geen enkele sonde naar Venus heeft meer dan twee uur overleefd.

Maar volgens NASA is de situatie op circa 50 km boven het oppervlak van Venus meer vergelijkbaar met die op Aarde dan waar ook in ons zonnestelsel. Zo zou de druk er dezelfde zijn als op Aarde en zou de zwaartekracht slechts iets minder zijn. Een voordeel is ook dat Venus dichter bij de Aarde ligt dan Mars, 40 miljoen km tegenover 55 miljoen.

NASA denkt daarom aan een soort van luchtstad boven Venus: zeppelinachtige, vederlichte ruimteschepen, aangedreven door zonne-energie, die op 50 km boven het oppervlak van onze buurplaneet zweven en tot 30 dagen kunnen bemand worden door astronauten.

Zo wil NASA op termijn naar Venus

© /

Permanent

'De atmosfeer van Venus is een opwindende bestemming voor zowel wetenschappelijk onderzoek als menselijke exploratie,' zei Christopher A. Jones van NASA aan CNN. 'Zo'n zwevend toestel kan instrumenten en sondes vervoeren, maar ook een team van astronauten dat een maand lang Venus kan bestuderen.'

Zo'n missie zou volgens NASA op termijn zelfs kunnen evolueren naar een vliegende stad, die permanent bewoond wordt door mensen.

Video: de HAVOC-missie zoals NASA het ziet

Lees meer over:

Onze partners