Wetenschappers willen nieuw land stichten in de ruimte

14/10/16 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:54

Voor een keer willen wetenschappers geen kolonie stichten op Mars, maar wel een geheel nieuw land in de ruimte. Asgardia heeft als doel de vrede helpen bewaren op Aarde, alsook in de ruimte.

Wetenschappers willen nieuw land stichten in de ruimte

© /

Wetenschappers hebben de creatie van de eerste nieuwe ruimtenatie aangekondigd. Het 'land' zal Asgardia heten, naar een van de werelden uit de Noorse mythologie, en zal de mensheid maar liefst twee keer van de verdoemenis moeten redden. Asgardia moet de mensheid enerzijds beschermen tegen oorlogen in de ruimte en haar anderzijds behoeden voor onheil van buiten onze atmosfeer zoals een mogelijke inslag van ruimteafval of asteroïden. De wetenschappers achter Asgardia hopen dat de oprichting van het land het begin betekent van een nieuw ruimtetijdperk.

Lid van de VN

Het 'land' zal voorlopig enkel uit een satelliet bestaan, die in 2017 de ruimte zal worden ingestuurd. Later zal er een internationaal ruimtestation gebouwd worden waar de Asgardianen zullen kunnen wonen, werken en ontspannen. Over de financiering van het hele project wordt echter met geen woord gerept.

Toch geloven de initiatiefnemers van Asgardia in het project waaraan naar eigen zeggen 'wereldvermaarde wetenschappers, ingenieurs, ondernemers en rechtsgeleerden' hebben meegewerkt. In de toekomst wil Asgardia zelfs een volledige onafhankelijke staat en lid van de Verenigde Naties worden.

Iedereen op Aarde, ouder dan 18 jaar, kan via de website een aanvraag indienen om burger te worden van Asgardia, zo staat te lezen op de site. De nieuwe Asgardianen zullen evenwel niet naar de ruimte moeten verhuizen, maar mogen gewoon op Aarde blijven wonen. De wetenschappers achter het project hopen op die manier dat het een nieuw licht werpt op de natiestaat en een nieuw raamwerk creëert voor hoe ruimteactiviteiten geregeld worden en wie daarvoor verantwoordelijk is. Volgens het ruimteverdrag uit 1967 ligt die verantwoordelijkheid steeds bij het land van waaruit de activiteiten zijn gelanceerd, waardoor andere landen worden gediscrimineerd. Datzelfde verdrag zegt evenwel ook dat niemand een stukje ruimte kan claimen voor zichzelf.

Vrede op Aarde en in de ruimte

Asgardia moet de ruimte vrijwaren van oorlog door de kolonisatiewedloop van de ruimte in te dijken en te verhinderen dat Aardse conflicten buiten de atmosfeer worden getransporteerd, maar ze moet ook de Aarde zelf veilig houden. Een van de eerste initiatieven van het project is het bouwen van een beschermend schild dat de mensheid behoedt voor kosmische gevaren die een bedreiging kunnen vormen voor het leven op Aarde zoals ruimteafval, zonnevlammen en inslagen van asteroïden. (TE)

Lees meer over:

Onze partners