Wetenschappers ontrafelen het mysterie van de 'Hitler-kat'

07/01/16 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:30

Wetenschappers hebben de oorzaak van de grote witte vlekken op de buik en kop van katten, honden en andere dieren ontrafeld. De ontdekking leidt mogelijk tot medische doorbraken voor ziektes bij de mens.

Wetenschappers ontrafelen het mysterie van de 'Hitler-kat'

© /

Sommige onfortuinlijke katten die lijden aan het 'witte vlekken'-syndroom worden op sociale media wel eens 'Hitler-katten' of 'kitlers' genoemd vanwege de ongelukkig gepositioneerde grote witte vlekken op hun vacht.

We wisten al dat de opmerkelijke patronen veroorzaakt worden door een gemuteerd gen, maar hoe het foute gen die specifieke witte buiken en andere vlekken op de vacht van bepaalde dieren creëert, was nog niet echt geweten.

Wetenschappers hebben nu een mathematisch model opgesteld dat beschrijft hoe de opmerkelijke patronen ontstaan. Met name de beweging en de groei van pigmentcellen tijdens de groei in de baarmoeder spelen een rol. De cellen volgen namelijk niet de genetische instructies tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder omdat het foute gen de snelheid waarmee de pigmentcellen vermenigvuldigen, tegenhoudt.

Ziektes bij de mens

Wanneer die snelheid daalt, zijn er immers niet genoeg cellen om de volledige vacht van het dier te bedekken, waardoor er dus vlekken ontstaan.

De formule kan wetenschappers niet alleen helpen om de kleurvarianties bij dieren te begrijpen, maar ook meer ernstige ziektes zoals het syndroom van Waardenburg dat doofheid veroorzaakt, darmziektes, hartproblemen en kanker bij de mens. Die aandoeningen zijn immers ook te wijten aan cellen die er niet in slagen om zich op de juiste plaatsen te positioneren in de baarmoeder.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Bath en gepubliceerd in het vakblad Nature Communications. (TE)

Lees meer over:

Onze partners