Wetenschappers brengen levensgevaarlijke Spaanse griep opnieuw tot leven

In 1918 stierven zo'n 50 miljoen mensen aan de Spaanse griep © Wikimedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Amerikaanse wetenschappers hebben een virus ontwikkeld dat sterk gelijkt op het virus dat in 1918 verantwoordelijk was voor de Spaanse griep.

Amerikaanse wetenschappers hebben in een beveiligd laboratorium het uitgestorven influenzavirus dat in 1918 met zo’n 50 miljoen doden de ergste grieppandemie in de geschiedenis veroorzaakte, opnieuw tot leven gewekt met behulp van fragmenten van vogelgriepvirussen in wilde eenden.

Met dit experiment wilden de wetenschappers onder leiding van de controversiële onderzoeker Yoshihiro Kawaoka van de universiteit van Wisconsin nagaan waarom de zogenaamde ‘grootste medische holocaust ter wereld’ zo fataal kon zijn en tegelijk aantonen hoe gemakkelijk de dodelijke virusstam kan terugkeren.

Het virus, dat voor 97 procent identiek is aan de stam uit 1918, werd gecreëerd met behulp van ‘omgekeerde genetica’ uit acht genen van vogelgriepvirussen uit wilde eenden, zo staat in het wetenschappelijk vakblad Cell Host and Microbe.

Critici bestempelen het onderzoek als krankzinnig en gevaarlijk. Volgens hen wegen de voordelen van een poging om Spaanse griepachtige virussen te creëren van bestaande vogelgriepstammen niet op tegen de catastrofale risico’s wanneer een dergelijk genetisch gemanipuleerd virus uit het labo ontsnapt en een dodelijke grieppandemie veroorzaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content