Wat is de makkelijkste manier om te leren? 4 technieken voor het blokken

05/05/15 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

Wat is de makkelijkste manier om te leren? De bedenkers van geheugenwebsite en -app Memrise organiseerden samen met onderzoekers van de University College London een wedstrijd om een antwoord op de vraag te bieden. Een combinatie van volgende technieken kan alvast helpen bij het blokken.

Wat is de makkelijkste manier om te leren? 4 technieken voor het blokken

© iStock

Wat is de makkelijkste manier om te leren? Om die vraag te beantwoorden met technieken die helpen feiten snel te onthouden, organiseerden de bedenkers van geheugenwebsite en -app Memrise samen met onderzoekers van de University College London een wedstrijd.

Ed Cooke en Ben Whately werkten voor het experiment samen met geheugenexperts van over de hele wereld. De opdracht voor de proefpersonen bestond erin een lijst van 80 Litouwse woorden zo te leren dat ze zich die een week later nog konden herinneren. Daarvoor moesten de wetenschappers hun technieken aan de proefpersonen opleggen, om uiteindelijk tot de eenvoudigste en efficiëntste manier te komen.

Sommige teams pasten volgens Britse omroep BBC technieken toe die zo goed als verdubbelden wat de proefpersonen zich herinnerden. In plaats van zich te concentreren op één bepaalde techniek, werden veelal combinaties gebruikt: 'En al deze technieken werken voor bijna alles', meent Cooke. 'Behalve voor talen kunnen ze worden toegepast voor geschiedenis, wiskunde of weetjes voor een caféquiz.'

1. Omarm uw onwetendheid

Een techniek die proefpersonen vraagt, zonder voorafgaande training, de betekenis van de Litouwse woorden te raden. 'Ze zullen het de eerste keer altijd mis hebben', zegt David Shanks (UCL) tegen BBC. Maar psychologische studies hebben eerder aangetoond dat de fouten helpen om de woorden achteraf beter te onthouden. 'Het werkt aanzienlijk beter dan als je het woord zou hebben ingestudeerd.' Het aantal woorden dat de groep zich herinnerde, was dubbel zo groot als bij de controlegroep.

Wat is de makkelijkste manier om te leren? 4 technieken voor het blokken

Volgens BBC bouwt de techniek voort op de 'gewenste moeilijkheid' uit de psychologie. Daarbij wordt een opdracht iets moeilijker gemaakt, om de aandacht van de proefpersoon te versterken en te zorgen voor een stevigere basis voor het geheugen.

2. Geheugengolven

Niemand heeft baat bij het verspillen van tijd aan te veel studeren. Bij de wedstrijd werden verschillende algoritmen ontwikkeld om uit te maken hoe sterk iemands geheugen voor bepaalde woorden is. Wanneer je een woord weer gaat vergeten, is het tijd om het geheugen op te frissen. De app Memrise heeft volgens BBC zo'n functie, maar je kan ook intuïtief het leerproces timen. Zo kan je langere periodes tussenlaten voordat je gaat herhalen en leren van je fouten.

Korte pauzes ter ontspanning om tegelijk de informatie te laten bezinken, kunnen ook een positief effect hebben om bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.

3. Het studiebuffet

Een bekende methode is het indelen van het studiemateriaal in thema's en die dan elk apart te gaan leren. Een deelnemend team merkte echter, dat gewoon meteen doorheen alle 80 woorden gaan doeltreffender was.

Geheugenkampioenen die een hoop kaarten uit het hoofd leren, gebruiken een gelijkaardige techniek: snel doorheen de hele stapel roteren in plaats van blokje per blokje. Zo vertelt Whately tegen BBC.

Research suggereert volgens de nieuwssite ook, dat het belangrijk is, te zorgen voor variatie tijdens het studeren. Het is beter om kleine periodes aan een waaier van onderwerpen en vaardigheden te besteden dan te focussen op een enkel thema, klinkt het.

4. Vertellen

Eender welke vorm van verhaling is goed om het geheugen weer op gang te brengen. Sommige kandidaten vroegen luidens BBC de proefpersonen een verhaal te maken met de woorden die ze leerden. Een ander team trachtte woorden te linken aan voorwerpen in een kamer.

Bij die laatste techniek, 'geheugenpaleis', kon bijvoorbeeld een foto van een woonkamer getoond worden met het Litouwse woord 'lova' of bed. Daarbij konden de proefpersonen zich hun geliefde (het Engelse 'lover') voorstellen op de ligstoel. Op die manier kunnen woorden eenvoudiger terug worden opgeroepen.

Wat is de makkelijkste manier om te leren? 4 technieken voor het blokken

Volgens de Britse omroep was dat trouwens de techniek waarmee de jezuïet Matteo Ricci Chinees leerde tot op een uitstekend niveau en waarmee Cooke 2.265 binaire cijfers in minder dan 30 minuten memoriseerde.

Verveling en afleiding

Uiteindelijk blijkt de echte uitdaging, ondanks alle technieken, het overbruggen van zaken als verveling - zo viel een proefpersoon in slaap tijdens het uurtje woorden memoriseren - en afleiding - televisie of het zonnige park zijn nooit veraf. Een project dat de wedstrijd niet haalde, introduceerde wel een veelbelovende strategie die zich leek te verzoenen met genoemde struikelblokken, aldus Shanks tegen BBC. 'Ze werkten aan een videogame waarbij ruimteschepen uit de lucht geschoten moesten worden. En totaal willekeurig droegen die raketten Litouwse en Engelse woorden op zich. Een briljant idee.' (WB)

Lees meer over:

Onze partners