Waarom mieren slimmer zijn dan de mens (video)

27/11/15 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:42

Mieren kunnen een voorbeeld zijn voor de mens. Zo kunnen wij nog heel wat van de insecten leren met betrekking tot reddings- en verkenningsoperaties.

Waarom mieren slimmer zijn dan de mens (video)

© /

Wetenschappers van de universiteit van Sydney hebben gefilmd hoe mieren levende bruggen bouwen door hun lichamen aan elkaar te hangen. De mieren die in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika wonen, vormen de bruggen om hun reisweg langs onbekend en potentieel gevaarlijk terrein te vergemakkelijken en zich sneller voort te kunnen bewegen. De bruggen kunnen echter ook binnen enkele seconden weer afgebroken worden wanneer ze te lang worden en het wandelende verkeer vertraagt.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, biedt ook mogelijkheden voor de mens, meer bepaald voor exploratie- en reddingsoperaties. Door de mieren zorgvuldig te observeren, willen wetenschappers eenvoudige systemen ontwikkelen zodat een groep robotten zich op eenzelfde manier zou kunnen gedragen als een mierenkolonie. Die robots zouden dan nuttige taken kunnen uitvoeren zoals het creëren van bruggen om een complex terrein te verkennen of ondersteuning bieden aan een onstabiel gebouw.

Lees meer over:

Onze partners