Waarom 40 procent van de Amerikanen zich 9/11 verkeerd herinneren

12/03/15 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Waar was u op het moment van de terroristische aanslagen van 11 september 2001? De kans is groot dat u zich dat verkeerd herinnert.

Waarom 40 procent van de Amerikanen zich 9/11 verkeerd herinneren

Op 11 september herdenken we de 13e verjaardag van de terroristische aanslagen op New York en Washington. © Reuters

Volgens een studie in het Journal of Experimental Psychology heeft 40 procent van de Amerikanen een verkeerd beeld van wat zich op 9/11 afspeelde.

Enkele dagen na de aanslagen ondervroegen onderzoekers van meer dan een dozijn universiteiten 2.100 Amerikanen over het hele land over hun persoonlijke 9/11-ervaringen (waar ze waren, met wie ze waren en hoe ze reageerden). 40 procent van de respondenten veranderden hun verhaal en gaven fundamenteel andere antwoorden toen de onderzoekers na 1, 3 en 10 jaar hen dezelfde vragen stelden.

Een verklaring is dat mensen zich wel feiten oer hun 9/11-ervaring herinneren, maar vergeten hoe ze de stukken precies in elkaar moeten passen. Zo herinnerde een man zich dat hij op straat stond toen hij het nieuws hoorde, maar eigenlijk bevond hij zich in zijn kantoor. De man is op die dag wellicht op beide plaatsen geweest, maar zijn herinneringen zijn doorheen de tijd vervaagd.

Geheugen extreem feilbaar

'Het menselijke geheugen is geen computer', zegt de auteur van de studie en psychologieprofessor William Hirst. 'Het menselijke geheugen is extreem feilbaar.'

Bovendien hebben mensen de neiging om zich aan hun valse herinnering vast te houden. Velen veranderden de feiten een jaar na 9/11 en vertelden jaren later nog steeds het verkeerde verhaal. 'Na verloop van tijd begint zich een coherent verhaal te vormen', aldus Hirst. 'En eens je dat gestructureerd en coherent verhaal hebt, blijft het bij je.'

Lees meer over:

Onze partners