
VS klaar voor de toekomst: marine test nieuw revolutionair wapen (video)
Het allereerste elektromagnetische wapen maakt gebruik van snelheid in plaats van explosieven om zijn doel te vernietigen.
De Amerikaanse marine gaat voor het eerst op zee de futuristische railgun testen, een revolutionair wapen dat projectielen 160 kilometer ver afvuurt zonder gebruik te maken van explosieven en aan een snelheid die zeven keer hoger is dan de snelheid van het geluid.
Een railgun is een elektrisch geweer dat een elektrisch geleidend projectiel tussen metalen rails wegschiet. Daardoor is het wapen een stuk krachtiger dan traditioneel oorlogsmateriaal. Explosieven zijn bovendien niet meer nodig. Het wapen maakt immers gebruik van de snelheid van zijn impact om grote hoeveelheden warmte en kinetische energie naar het doel te sturen.
Star Wars
Volgens de Amerikaanse marine betekenen dit soort wapens de toekomst. De huidige prototypes zijn in staat om op een schip in te beuken met de kracht van een vrachttrein en zullen tegen 2016 op schepen geïnstalleerd en getest worden.
‘Het Amerikaanse volk heeft nog nooit zoiets gezien’, zegt admiraal Matthew Klunder van de onderzoeksafdeling van de marine aan de Britse krant The Independent. ‘Het juiste moment is aangebroken om te laten zien wat we op Star Wars-achtige wijze achter gesloten deuren hebben gedaan. Het is nu realiteit en geen sciencefiction meer.’
Omdat railguns geen explosieven nodig hebben, daalt ook de kostprijs van een railgunprojectiel aanzienlijk, tot een honderdste van de kostprijs van het afschieten van traditionele raketten.
De technologie van railguns werd voor het eerste voorgesteld in het begin van de 20e eeuw, maar tot dusver was het leveren van de nodige elektriciteit te duur om rendabel te zijn. De Amerikaanse marine werkt sinds 2005 aan de technologie. Het project werd bedacht met de Latijnse spreuk ‘Velocitas Eradico’, wat ‘snelheid vernietigt’ betekent.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier