‘Vondst vrouwelijke mummie bewijst gendergelijkheid in antieke Peru’

Antieke Peruaanse stad Caral © Reuters

Peruaanse archeologen hebben een vrouwelijke mummie ontdekt van 4.500 jaar oud, die een hoge sociale status genoot.

In het Zuid-Amerikaanse land Peru hebben archeologen een vrouwelijke mummie van 4.500 jaar oud ontdekt die een hoge sociale status genoot. Volgens de Peruaanse archeologe Ruth Shady is het een aanwijzing voor (een primitieve vorm van) gendergelijkheid in die tijd.

De restanten van de 4.500 jaar oude mummie werden gevonden in de archeologische zone van Aspero. Dat was een vissersdorp in de buurt van de antieke Peruaanse stad Caral, een van de oudste beschavingen van het Amerikaanse continent. Na analyse van het overgebleven skelet, constateerden archeologen dat de vrouw tussen de 40 en 50 jaar moet geweest zijn toen ze stierf. Uit de plaats waar de vrouw begraven werd en de manier waarop dat gebeurde, leidden ze ook af dat de vrouw een hoge sociale status genoot.

Zo waren de voorwerpen die in het graf gevonden werden van grote waarde. Het gaat bijvoorbeeld om gekerfde beenderen in de vorm van apen en vogels. Ook het feit dat de verschillende voorwerpen een diverse afkomst hadden, zou een aanwijzing zijn voor de hoge sociale status. Het suggereert bovendien dat er handel gedreven werd tussen Aspero en de stad Caral.

Gendergelijkheid

‘De vondst van de vrouwelijke mummie kan een bewijs zijn van gendergelijkheid, in die zin dat zowel mannen als vrouwen leidende rollen konden uitoefenen’, vertelt archeologe Ruth Shady aan het Peruaanse persagentschap Andina.

De Peruaanse archeologe laat voorts weten dat in de buurt van de archeologische site van Aspero acht fluiten gevonden zijn die van dierlijke beenderen gemaakt werden. Dat wijst er volgens haar op dat muziek een belangrijk deel was van het alledaagse leven. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content