Verdwaalde Russische ruimtecargo valt vrijdag op aarde

06/05/15 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Het stuurloze ruimteschip zal vermoedelijk ten oosten van Nieuw-Zeeland en boven de Stille Oceaan ophouden te bestaan. Of er brokstukken op bewoond gebied zullen neerkomen is niet met zekerheid te zeggen.

Verdwaalde Russische ruimtecargo valt vrijdag op aarde

© Nasa

De onbemande en stuurloze Russische ruimtecargo Progress M-27 M duikt vrijdag de atmosfeer weer in om daar te desintegreren, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos bekendgemaakt. Tot nu toe gold zaterdag als de terugkeerdatum.

"Volgens berekeningen van de specialisten van Roscosmos, zal hij (het vrachtruimteschip) op 8 mei tussen 00.23 en 20.55 uur (Belgische tijd) desintegreren", luidt het in een communiqué. "Het ruimteschip zal integraal te niet gaan in de lagen van de aardse atmosfeer. Slechts enkele kleine fragmenten zullen het oppervlak van de planeet bereiken." Het zouden dan fragmenten van titanium of staal zijn, zoals sferische tanks.

Nieuw-Zeeland

Het meer dan zeven ton wegende ruimteschip zal vermoedelijk ten oosten van Nieuw-Zeeland en boven de Stille Oceaan ophouden te bestaan. Of er brokstukken op bewoond gebied zullen neerkomen is volgens Roscosmos niet met zekerheid te zeggen. De Progress draait om zijn eigen as en kan nog van koers veranderen.

"Als een gebied van een staat wordt getroffen, kan er een schadeclaim komen", zei een expert aan het Russische persbureau Interfax. Volgens hoofdredacteur Igor Marinin van het gezaghebbende blad Novosti Kosmonavtiki is de kans dat brokstukken op bewoond gebied neerkomen extreem klein en is de kans op een verkeersongeval in de straten van Moskou veel groter. De sferische tanks zullen wellicht in de dampkring exploderen vanwege oververhitting.

De Progress werd op 28 april ter bevoorrading naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, maar kort daarna bleek de cargo in de verkeerde baan terecht te zijn gekomen en stuurloos te zijn. Een koppeling aan het ISS was onmogelijk, het ruimtetuig begon op Aarde terug te vallen.

Onderzoekscommissie

Een onderzoekscommissie moet uitklaren hoe het incident is kunnen gebeuren, blijkbaar bij de afscheiding van de Progress van de bovenste trap van de blijkbaar falende Sojoez-raket. Intussen is Roscosmos naar eigen zeggen voorlopig niet van plan de voor 26 mei voorziene lancering met de Sojoez TMA-17M van een nieuwe bemanning naar het ISS uit te stellen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners