Vanaf woensdag voor het eerst in 10 jaar 5 planeten op één lijn aan de hemel

19/01/16 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:29

Een maand lang zijn de vijf heldere planeten van ons zonnestelsel met het blote oog op één lijn te zien aan de ochtendlijke hemel.

Vanaf woensdag voor het eerst in 10 jaar 5 planeten op één lijn aan de hemel

© Reuters

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zullen voor het eerst sinds 2005 weer op één - enigszins - diagonale lijn staan vanaf de horizon tot aan de maan, zo meldt astroblogs.nl. En dat één maand lang, tot 20 februari.

Het beste moment om de spectaculaire hemelshow te zien is op de ochtend van 5 februari, net voor zonsopgang. Bij heldere hemel en een goed zicht, moet dat met het blote oog te doen zijn. Best de moeite waard om eens wat vroeger op te staan, menen liefhebbers.

Venus en Jupiter zullen het gemakkelijkst te zien zijn en Mars verraadt zijn aanwezigheid door zijn rode gloed. Het zal even zoeken zijn naar Mercurius omdat die zich vlak bij de horizon bevindt. Uranus en Neptunus zijn de enige twee planeten die niet deelnemen aan de show.

Wachten tot 2018

Vier van de vijf planeten waren de voorbije weken reeds zichtbaar aan de ochtendhemel. Woensdag komt daar dus ook nog eens Mercurius bij.

Als u de planetenparade niet kan zien, dan krijgt u een tweede kans in augustus van dit jaar, al zullen de lange zomerdagen het ons dan wellicht wat moeilijker maken om alles goed te zien. Nadien zullen de vijf planeten niet meer samen worden gezien tot oktober 2018. (TE)

Lees meer over:

Onze partners