Stemmen met de computer doet mensen thuisblijven

24/10/13 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:43

De digitalisering van de stemprocedure heeft een keerzijde. Er komen minder mensen opdagen om te stemmen in gemeenten waar met de computer gestemd wordt.

Stemmen met de computer doet mensen thuisblijven

© Belga

In gemeenten waar bij de lokale verkiezingen vorig jaar met de computer gestemd werd, kwamen meer mensen niet opdagen dan waar nog potlood en papier gebruikt werd. Dat besluit geograaf Filip De Maesschalck (KU Leuven) in de jongste editie van Sampol.

Volgens De Maesschalck neemt het aandeel blanco en ongeldige stemmen duidelijk af wanneer er digitaal gestemd wordt, maar heeft de digitalisering ook een keerzijde. Zo wordt de afname meer dan gecompenseerd door mensen die simpelweg niet meer komen opdagen op de verkiezingsdag.

In Vlaanderen verkleinde stemmen met de computer het aandeel blanco en ongeldige stemmen gemiddeld van 4 naar 2,6 procent. Op plaatsen waar digitaal gestemd werd kwam echter 9,6 procent niet opdagen, tegenover 6,7 procent waar potlood en papier nog de dienst uitmaakten.

In Wallonië - waar veel minder digitaal gestemd wordt - had de computer geen impact op het aantal blanco en ongeldige stemmen, maar toonde de afwezigheid eenzelfde trend (11,5 tov 14,9%). In Brussel stemde iedereen digitaal.

Stedelingen gaan minder stemmen

Het onderzoek bevestigt voorts dat stedelingen zich minder geremd voelen om niet te gaan stemmen. Dat komt door de grotere afstand tussen kiezers en politici en de lagere sociale controle, aldus De Maesschalck.

In landelijke gebieden ligt die remming hoger, maar tonen de kiezers in de beslotenheid van het stemhokje alsnog hun onwil om te stemmen met meer blanco en ongeldige stemmen. Dat effect is echter kleiner, waardoor de niet-participatie hoger blijft in de steden.

In Vlaanderen ging het vorig jaar om 14 procent blanco, ongeldige en niet uitgebrachte stemmen in de centrale steden en 10,2 procent in ruraal gebied. In Wallonië is dat significant hoger, met respectievelijk 23,6 en 15,2 procent. Historische factoren maken daarnaast dat de participatie ook in de landelijke Oostkantons lager ligt. (Belga/TE)

Onze partners