Sojoez-raket verzekert 3 miljard mensen van vlot internet

18/12/14 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is een Russische Sojoez-draagraket met vier telecomsatellieten gelanceerd bedoeld voor het O3b-netwerk: drie miljard mensen moeten zo toegang krijgen tot internet.

Sojoez-raket verzekert 3 miljard mensen van vlot internet

© Reuters

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is een Russische Sojoez-draagraket met vier telecomsatellieten gelanceerd. Dat was rechtstreeks op Arianespace TV te zien.

De opgewaardeerde Sojoez vertrok om 19u37 uur Belgische tijd met als "passagiers" de laatste vier breedbandcommmunicatiesatellieten voor het O3b-netwerk, dat aan de ontwikkelingslanden internet aan hoog debiet en lage kost aanbiedt. Het was de tiende lancering van een Sojoez van op de Europese lanceerbasis en de eerste sinds een Sojoez er op 22 augustus niet in slaagde twee kunstmanen voor het Europese satellietnavigatiesysteem in de juiste baan te brengen.

3 miljard bewoners

Het eerste paar O3b's moet ongeveer twee uur na de start vrijkomen uit de reeds van de derde rakettrap losgemaakte Fregat-trap die voor de juiste baaninjectie zorgt. De twee anderen volgen 22 minuten later. O3b is een afkorting van "Other 3 billion", slaande op drie miljard bewoners van planeet Aarde die nog geen internet aan hoog debiet hebben.

De elk 700 kilo wegende satellieten zijn door het Europese Thales Alenia Space ontwikkeld en moeten in een baan op 8.000 kilometer boven de Evenaar draaien. Daar voegen zij zich bij acht eerder gelanceerde exemplaren. De constellatie moet dan compleet zijn, zegt het Europese lanceerbedrijf Arianespace dat de Sojoez commercialiseert.

De eerste acht zijn in paren van vier door een Sojoez gelanceerd op 25 juni 2013 en 10 juli 2014. O3b Networks startte op 1 september zijn commerciële dienst. Voor Arianespace is het de laatste lancering van het jaar. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners