Slechte stressverwerking in hersenen oorzaak van ziekte van Parkison

07/10/16 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

Nieuw onderzoek van het team van professor Patrik Verstreken heeft voor het eerst aangetoond dat een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen de ziekte van Parkinson veroorzaakt. Wetenschappers hopen nu te ontdekken hoe ze die communicatie kunnen hersteld worden.

Slechte stressverwerking in hersenen oorzaak van ziekte van Parkison

Er is een doorbraak in het onderzoek naar Parkinson. © BELGA

De resultaten van het onderzoek verschijnen in het toonaangevende vaktijdschrift Neuron. Dat maakten het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent en de KU Leuven vrijdag bekend.

Bij Parkinsonpatiënten hebben genetische afwijkingen aan de synapsen, de overgangen tussen hersencellen die elektrische signalen doorgeven. Daardoor zijn die minder in staat om de stress van intense breinactiviteit te verwerken. Op die manier raken de synapsen beschadigd, wat op zijn beurt de transmissie van hersensignalen verstoort.

'Synapsen geven voortdurend een enorme hoeveelheid elektrische signalen door, soms tot meer dan 800 per seconde', zegt professor Patrik Verstreken, gespecialiseerd in hersenonderzoek. 'Wij hebben ontdekt dat synapsen speciale mechanismen ontwikkeld hebben om dat spervuur van signalen te verwerken. Als zo'n mechanisme niet goed werkt, leidt dat tot verslechterde hersencommunicatie.'

Fruitvliegen

'Ons onderzoek is het eerste dat slechtwerkende synapsen zo concreet in verband brengt met parkinson. We hebben tot dusver vooral fruitvliegen bestudeerd. Nu kunnen we nagaan of hetzelfde stressverwerkingsmechanisme wordt verstoord in de hersenen van menselijke patiënten.'

De wetenschappers willen in een volgende stap ontdekken hoe wijdverspreid de verstoring van het stressverwerkingsmechanisme is. 'Daarna hopen we manieren te vinden om de normale synaptische communicatie te herstellen. Door het stressverwerkingsmechanisme te reactiveren, kunnen we misschien ook schade aan de synapsen verhelpen. Maar daar is uiteraard nog bijkomend onderzoek voor nodig.' (BELGA/JVL)

Onze partners