Rusland schiet olympische vlam de ruimte in

07/11/13 om 11:09 - Bijgewerkt om 13:28

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji maakt de olympische vlam een tocht naar het Internationaal Ruimtestation.

Rusland schiet olympische vlam de ruimte in

Lancering van de Sojoez-raket vanaf de basis Bajkonoer © REUTERS

De olympische vlam heeft de aarde verlaten. Een Sojoez-raket zal de fakkel naar het Internationaal Ruimtestation ISS brengen. Daar zullen twee Russische kosmonauten een ruimtewandeling maken met de gedoofde toorts.

Vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan is een Sojoez-draagraket gelanceerd met de nieuwe bemanning van het ISS. Aan boord van de vlucht bevinden zich de Rus Michail Tjoerin, de Amerikaan Rick Mastracchio en de Japanner Koichi Wakata. Zij zullen de olympische toorts overhandigen aan hun Russische collega's Oleg Kotov en Sergej Rjazanski, die de fakkel met zich zullen meenemen als ze zaterdag een wandeling maken in de ruimte.

Gedoofde vlam

De olympische vlam blijft slechts vijf dagen in de ruimte. Maandag zullen drie astronauten de fakkel weer mee terugbrengen naar de aarde. Uit veiligheidsoverwegingen zal de toorts tijdens de ruimtereis ook niet branden. Dat zou bovendien te veel zuurstof kosten.

Het is de derde keer dat de vlam de aarde verlaat. Voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen in Atlanta en Sydney werd de toorts ook al de ruimte ingeschoten. Het is nu wel de allereerste keer dat de fakkel mee naar buiten wordt genomen tijdens een ruimtemissie.

Langste fakkeltocht aller tijden

De fakkeltocht in de aanloop naar Sotsji moet de langste worden in de geschiedenis van de Spelen. De olympische toorts zal in totaal een afstand van 65.000 kilometer afleggen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een vliegtuig, een trein, een auto en zelfs een arrenslee. Sinds het begin van de fakkeltocht vorige maand is de vlam wel al verschillende keren uitgegaan.

De Russen hebben de olympische vlam intussen al meegenomen op een nucleaire ijsbreker naar de Noordpool. Later zal de fakkel nog afdalen naar de bodem van het Bajkalmeer, het diepste meer ter wereld. En ten slotte is er vlak voor de openingsceremonie nog een tocht voorzien naar de top van de Elbroes, de hoogste berg van Europa. (Belga/YD)

Lees meer over:

Onze partners