Reusachtige planetoïde scheert langs de Aarde: volg het LIVE

26/01/15 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Een planetoïde zo groot als vijf voetbalvelden scheert vanavond langs de Aarde. Daarna is het wachten tot 2027 voordat er nog zo'n grote ruimterots passeert.

De planetoïde 2004 BL86 zal ronde 17 uur op 1,2 miljoen kilometer van de aarde scheren. Dat is zowat drie keer zo ver als de maan en naar astronomische normen 'heel dichtbij'. Daarna moeten we 200 jaar wachten voor we de ruimterots terug zullen zien.

Hoewel er heel wat hemellichamen een bedreiging vormen voor de aarde, zal er gelukkig geen enkele van hen in de nabije toekomst op onze planeet inslaan. Maar omdat 2004 BL86 een halve kilometer groot is, zullen de harten van veel doemdenkers maandagavond misschien iets sneller slaan dan normaal.

Wetenschappers kijken alvast uit naar de komst van het ruimteobject omdat ze er nog steeds niets over weten. 'Door de relatief dichte scheervlucht van een relatief grote planetoïde, krijgen we een unieke gelegenheid om ze te observeren en er meer over te leren' zegt Don Yeomans van het Near Earth Object Program Office van de NASA. Een gelijkaardig ruimteobject zal pas in 2027 opduiken. Dan zullen we een ontmoeting hebben met de asteroïde 1999 AN10.

Volg LIVE

Het fenomeen is te zien met een krachtige verrekijker of telescoop. Voor wie niet over dergelijk apparatuur beschikt, kan gewoon via het internet de komst van de planetoïde volgen. 2004 BL86 zal om 17.19 uur het dichtst bij ons staan. Dat kan u vanaf 17 uur live volgen via slooh.

The Virtual Telescope Project zendt het gebeuren live uit om 20.30 uur wanneer de planetoïde het best te zien is. U kan die livestream ook volgen via Marshall Ustream feed .

Lees meer over:

Onze partners