Recordpriemgetal telt 17 miljoen cijfers

© Thinkstock

Vrijwillige ‘priemgetallenspeurders’ hebben het grootste priemgetal ooit ontdekt: dat telt meer dan 17 miljoen cijfers.

Vrijwillige “priemgetallenspeurders” hebben het grootste priemgetal ooit ontdekt. Dat getal telt meer dan 17 miljoen cijfers, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Eos.

Het waren leden van the Great Internet Mersenne Prime Search, een collectief van vrijwilligers dat speurt naar extreme priemgetallen, die de ontdekking deden. Het nieuwe recordgetal telt liefst 4 miljoen cijfers meer dan het vorige record uit 2008. De ontdekking dateert eigenlijk al van 39 dagen geleden, maar die tijd was nodig om na te rekenen of het echt om een priemgetal ging.

Het getal is volgens Eos om nog een reden bijzonder: het is een Mersennepriemgetal. Dat is een positief priemgetal – alleen deelbaar door zichzelf en door één – dat één keer kleiner is dan een macht van twee. Het nieuwe recordpriemgetal is 2 tot de macht 57.885.161 min 1.

Het vorige record dateerde van september 2008. Een hobby-wiskundige uit Noordrijnland-Westfalen en een team van de universiteit van California in Los Angeles ontdekten toen onafhankelijk van elkaar de grootste priemgetallen ter wereld. Het recordgetal van het Amerikaanse onderzoeksteam, 2 tot de macht 43.112.609 min 1, was met 12.978.189 cijfers het grootste van de twee. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content