Passagiers in de bagageruimte van een vliegtuig: een stap te ver?

11/12/15 om 08:47 - Bijgewerkt om 08:58

In de toekomst vliegen we misschien eerste klas in de bagageruimte van een vliegtuig.

Passagiers in de bagageruimte van een vliegtuig: een stap te ver?

Vliegtuigmaatschappijen zijn voortdurend op zoek naar manieren om meer passagiers in hun vliegtuigen te stouwen, maar dit nieuwe idee is mogelijk een stap te ver. De Franse vliegtuigbouwer Zodiac Aerospace brengt vliegtuigdesign immers naar een geheel nieuw niveau - een lager niveau, dan - met een patentaanvraag voor een nieuw type vliegtuig zonder ramen waarbij passagiers in de bagageruimte plaatsnemen.

Uit de plannen blijkt dat het benedendek van de voorgestelde jumbojet omgebouwd wordt tot passagiersruimte waarbij de bagage aan de zijkanten van het vliegtuig wordt opgeborgen. In het ontwerp zijn ook ingebouwde drank- en snackautomaten voorzien en gigantische videoschermen die een live feed van de lucht streamt met behulp van camera's aan de buitenkant van het vliegtuig om het gebrek aan natuurlijk licht te compenseren.

Goedkope luchtvaartmaatschappijen

De nieuwe ruimte moet plaats bieden aan zowat 110 passagiers die via een trap aan beide uiteinden het vliegtuig kunnen betreden en verlaten.

Uit onderzoek blijkt dat slechts gemiddeld 37 procent van de cargoruimte van moderne vliegtuigen benut wordt. Dat is mogelijk te verklaren doordat steeds meer mensen met goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen en geen extra vergoeding willen betalen om bijkomende bagage in te checken.

Het doel is om de bagageruimte te gebruiken voor meer dan alleen maar voor cargo. Zo kan er een lounge geïnstalleerd worden, toiletten, bedden en een cateringruimte.

Toch bevat dit nieuwe concept nog heel wat onduidelijkheden, zoals de structurele versterkingen om de cargoruimte veilig te maken voor passagiers en de evacuatiemogelijkheden in het geval van een noodlanding op zee. (TE)

Lees meer over:

Onze partners