Ooit meanderde een rivier door de Sahara

11/11/15 om 02:55 - Bijgewerkt om 02:54

De Sahara, een van de droogste en onhergbergzaamste plaatsen op aarde, was niet altijd de exclusieve habitat van kamelen, dromedarissen en schorpioenen. Uit een nieuwe studie van een Frans wetenschappelijk team blijkt dat duizenden jaren geleden een immense rivier door de woestijn kronkelde.

Ooit meanderde een rivier door de Sahara

De Sahara, zoals ze nu is, in zuidelijk Libië © Reuters

Dat is te lezen in het vakblad Nature Communications.

Een Japanse satelliet die in staat is door de hoge duinen van de grootste zandwoestijn ter wereld te turen, ontdekte een oude rivierbedding van ongeveer 500 kilometer lang in de dorre gebieden van het noordwesten van Afrika.

Een groot deel van de Sahara is tegenwoordig dermate droog en warm dat er zo goed als geen leven in mogelijk is. Maar dat was niet altijd zo: ongeveer 10.000 jaar geleden zwierven dieren door de graslanden, gevolgd door mensen die rotstekeningen achtergelaten hebben, waarop onder meer giraffen te zien zijn.

Groene Sahara

De wetenschappen kunnen niet exact zeggen wanneer de rivier nog door het gebied vloeide, maar men denkt ongeveer aan 12.000 tot 5.000 jaar geleden. In die periode viel zoveel regen in het nu zo dorre gebied, dat het ook bekendstaat als de "groene Sahara". Dat zachte klimaat creëerde een groen landschap, "vol leven, vol mensen, dieren en meren", zeggen experts.

(Belga/RR)

Onze partners