Nieuwe taal in India ontdekt

06/10/10 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Linguïsten hebben een met uitsterven bedreigde taal ontdekt die door 800 mensen in het noordoosten van India wordt gesproken.

Nieuwe taal in India ontdekt

© Reuters

Het Koro was voor de wetenschap tot nu toe nog onbekend en kwam recentelijk aan het licht tijdens een expeditie door het Indiase Arunachal Pradesh, een onherbergzame regio in het noordoosten van India die door wetenschappers beschouwd wordt als het zwarte gat van de linguïstische wereld.

Een team van Amerikaanse onderzoekers ging er in 2008 van start met de expeditie 'Enduring Voices' om de talen Aka en Miji te documenteren. De onderzoekers gingen van deur tot deur om sprekers van deze weinig bekende talen te vinden. Tijdens dit onderzoek ontdekten ze per toeval een derde taal, het Koro, die nog nergens geregistreerd stond.

Koro is familie van de Tibeto-Birmaanse talen, die uit een groep van zo'n 400 talen bestaan die in Azië gesproken worden, waaronder het Tibetaans en het Birmaans. Alleen al in India worden 150 Tibeto-Birmaanse talen gesproken.

Bitterzoet

Zoals de meeste talen is het Koro enkel een gesproken taal. De onderzoekers vermoeden dat Aka de traditionele taal van de slavenhandelaars in de regio was en het Koro door de slaven werd gesproken. Al is er verder onderzoek nodig om de oorsprong van de taal te achterhalen.

De wetenschappers beschrijven hun ontdekking als "bitterzoet". Van de ongeveer 800 mensen die het Koro spreken zijn er slechts enkelen onder de 20 jaar, wat betekent dat de taal met uitsterven bedreigd is.

Elke twee weken sterft een taal uit. Geschat wordt dat tegen 2100 meer dan de helft van de 6.910 talen die in de wereld worden gesproken, zullen verdwijnen.

Lees meer over:

Onze partners