Nieuwe raket moet mens naar Mars brengen

15/09/11 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is klaar voor een nieuw tijdperk en heeft de plannen onthuld voor een raket die astronauten tot diep in de ruimte zal kunnen brengen.

De bedoeling is aanvankelijk dat het ruimtetuig de astronauten naar nabijgelegen asteroïden vliegt. De ultieme bestemming is de planeet Mars.

Het nieuwe Space Launch System (SLS) zal veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld inspireren, beloofde NASA-directeur Charles Bolden. "President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij de NASA", zegt hij.

Wonen in de ruimte

De raket is de krachtigste ooit gebouwd en zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie van de raket zal beschikken over een nuttig laadvermogen van 77 tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton. Dat is nodig voor een ruimtereis naar de diepe ruimte waarvoor bijvoorbeeld een woonmodule en een landingstoestel nodig is.

Volgens NASA zal de eerste lancering met SLS voor eind 2017 zijn. Dat zal een onbemande testvlucht zijn. Tegen dan zal het hele project al 17 miljard dollar hebben gekost.

De ruimtevaartorganisatie zette in juli zijn shuttleprogramma na dertig jaar stop wegens financiële en veiligheidsredenen. Dat betekent dat de Verenigde Staten niet meer over een toestel beschikken om eigen astronauten naar de ruimte te brengen. Ze zijn daarvoor afhankelijk van de Russische Sojoez.

Voor de opvolger van de Space Shuttle hoopt de NASA een beroep te kunnen doen op de private sector.

Lees meer over:

Onze partners