Macht verandert manier waarop we spreken

25/11/14 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Een studie, geïnspireerd op de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, toont aan dat de akoestiek van de stem van een persoon verandert, naarmate hij of zij meer macht en aanzien verwerft.

Macht verandert manier waarop we spreken

Margaret Thatcher © Reuters

De Amerikaanse onderzoekers werden voor hun studie beïnvloed door Margaret Thatcher die op advies van haar raadgever Gordon Reece een stemcoach van het National Theatre inhuurde om haar te leren hoe ze trager, kalmer en autoritairder kon spreken. Thatcher nam een lagere stem aan om een zachtere en meer intieme toon te creëren en haar critici, die haar te schel vonden, zo de mond te snoeren.

Maar ook zonder coaching gaan machtige mensen anders spreken, zo blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad Psychological Science. Bij ouders die autoriteit over hun ongehoorzame kinderen proberen uit te stralen, een verkoper die zijn klant probeert te overtuigen of een discussie tussen staatshoofden kan het geluid van de stem het resultaat van de interacties aanzienlijk beïnvloeden', aldus hoofdauteur van de studie en professor sociologie Sei Jin Ko van de San Diego State University in Californië.

Rollenspel

De onderzoekers analyseerden aan de hand van twee experimenten de akoestiek van de stem van vrijwilligers. Bij het eerste experiment werd aan 161 studenten gevraagd een tekst luidop voor te lezen. Daarna moesten de studenten de tekst opnieuw voorlezen, maar de ene groep kroop daarvoor in de huid van een hoog aangeschreven persoon, de andere groep moest de rol van een laag aangeschreven persoon aannemen.

De opgevoerde teksten werden vervolgens met elkaar vergeleken en wat bleek? In tegenstelling tot de diepe stem van Thatcher, ging de stem van de hoog aangeschreven personen de hoogte in. Ze waren ook meer monotoon en varieerden meer in luidheid dan de stem van de studenten die een lager aangeschreven persoon moesten uitbeelden.

Een tweede experiment waarbij men aan een andere groep studenten de voorgelezen teksten liet horen, toonde daarnaast aan dat luisteraars aan de hand van de stem konden aanduiden wie macht heeft en wie niet.

Lees meer over:

Onze partners