LIVESTREAM: schrijft SpaceX geschiedenis met 'herbruikbare' raket?

09/01/15 om 09:32 - Bijgewerkt om 09:31

Het jaar is nog maar pas begonnen, of er wordt mogelijk alweer geschiedenis geschreven in de ruimtevaart. Een raket van SpaceX zal vanuit de ruimte proberen te landen op een drijvend platform in de Atlantische oceaan. De lancering werd dinsdag wegens technische problemen uitgesteld.

LIVESTREAM: schrijft SpaceX geschiedenis met 'herbruikbare' raket?

Op dit platform zal een stuk van de Falcon 9 proberen te landen. © SpaceX

De lancering van de Falcon 9-raket vindt plaats om 11.09 uur. Na een drietal minuten zal de eerste rakettrap zich loskoppelen en de terugkeer naar de aarde inzetten. Helaas zullen er van die landing geen live beelden zijn. Verwacht wordt dat foto's en video's binnen het uur na de lancering zullen volgen.


Broadcast live streaming video on Ustream

Het private ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk wil een Falcon 9-raket laten landen op een onbemand drijvend platform van 100 meter lang en 60 meter breed in de Atlantische Oceaan. Een huzarenstukje, want de landing wordt vergeleken met het 'balanceren van een bezem op je hand tijdens een storm'. Hoewel de kans op slagen maar 50 procent is, betekent een succes het begin van een nieuw tijdperk voor de herbruikbare rakettechnologie.

Als het weer het toelaat vertrekt de Falcon 9 vrijdag vanop Cape Canaveral in Florida met een Dragon V2-capsule voor een cargovlucht naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Aan boord bevinden zich voedselvoorraden, wetenschappelijke experimenten, water en reserveonderdelen. Na de lancering zal de zogeheten eerste trap zich losmaken. Het is dat deel van de raket dat vervolgens zijn terugweg naar de aarde zal inzetten naar het drijvende platform in de Atlantische oceaan. Nu verdwijnt de eerste trap meestal naar de bodem van de oceaan of wordt ze geborgen door marineschepen en moet er telkens een nieuwe eerste trap gebouwd worden.

Doorbraak

In april slaagde SpaceX er al in om met een raket een zachte landing te maken in zee, maar het tuig kantelde en explodeerde in de oceaan. Elon Musk gelooft daarom dat de kans dat deze landing slaagt, vrij klein is. 'Er is wellicht niet meer dan 50 procent kans op een succesvolle eerste landing op het platform', aldus Musk. 'Maar er volgen de komende 12 maanden nog minstens een dozijn lanceringen, en het is hoogstwaarschijnlijk, 80 tot 90 procent kans, dat een van deze vluchten zal kunnen landen en opnieuw vliegen.'

Efficiënte, herbruikbare raketten, die de aarde verlaten, zich vasthechten aan of landen op een ander hemellichaam en vervolgens naar onze planeet terugkeren, zouden een doorbraak betekenen in de ruimtevaart. Ze zijn ook een belangrijke stap in de uitbouw van toekomstige Marsmissies. Ruimtetuigen zijn immers te duur en moeilijk te bouwen om ze zomaar ergens in de ruimte achter te laten.

Lees meer over:

Onze partners