Lek in Fukushima gedicht

06/04/11 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:37

Het lek in de beschadigde kernreactor in Fukushima, waardoor dagenlang sterk radioactief vervuild water in zee liep, is gedicht.

De arbeiders van de kerncentrale in Fukushima zijn erin geslaagd om het lek in een betonnen wand nabij reactor 2 te dichten met waterglas. Ingenieurs probeerden al sinds de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart het lek te dichten dat was ontstaan in een betonnen put nabij reactor 2.

De eerste pogingen om de scheur met waterbestendige kunststof te dichten, mislukten. Ook na het aanbrengen van polymeerpoeder bleef er radioactief water uit de 20 centimeter lange scheur lekken in zee. Eerder mislukten ook al pogingen om de scheur in de betonwand met cement te dichten.

Ondertussen gaat de beheerder van de kerncentrale, Tepco, door met het lozen van 11.500 ton radioactief water in de Stille Oceaan. Het water in kwestie is afkomstig van de beschadigde kerninstallaties waar Tepco geen blijf mee weet.

Een ander plan om de beschadigde reactorgebouwen te bedekken met speciale metalen netten zou volgens de Japanse autoriteiten ten vroegste pas in september kunnen worden uitgevoerd wegens de aanwezigheid van een te hoge radioactieve straling die het werk op de site verhindert.

Het officiële dodental van de aardbeving en tsunami in Japan is intussen opgelopen tot meer dan 12.000. Zo'n 15.000 mensen zijn nog vermist. Meer dan 161.000 mensen worden opgevangen in opvangcentra.

Lees meer over:

Onze partners