Lancering mysterieus ruimtevliegtuig voedt complottheorieën

27/04/15 om 17:52 - Bijgewerkt om 17:52

De Amerikaanse luchtmacht zal volgende maand een vierde keer zijn mysterieus ruimtevliegtuig X-37B lanceren. Maar wat spookt dat vliegtuig eigenlijk uit in de ruimte? Voer voor complottheoretici.

Lancering mysterieus ruimtevliegtuig voedt complottheorieën

De mysterieuze X-37B © EPA

De X-37B lijkt op een miniatuurversie van de spaceshuttle van de NASA die ondertussen op stal is gezet. Toch is de X-37B niet bedoeld om mensen te vervoeren.

Op 20 mei moet een Atlas-V draagraket van op Cape Canaveral in Florida voor een vierde keer het onbemande en door Boeing gebouwde tuig in de ruimte brengen.

De vorige vluchten startten in april 2010, maart 2011 en december 2012. De laatste missie duurde 675 dagen, een record. Hoelang de nieuwe vlucht zal duren is niet meegedeeld.

De activiteiten van deze nieuwe missie zijn top secret. Maar toch wist space.com te melden dat het onder andere gaat om een experimenteel voortstuwingssysteem en studie van materialen in de ruimte.

Die uitleg is voor sommigen niet voldoende. Het mysterieuze karakter van de missie voedt immers de fantasie van velen.

Spionage

Is er misschien sprake van spionage? Hoewel de Verenigde Staten voldoende observatiesatellieten in de ruimte hebben, zou X-37B bepaalde geavanceerde apparatuur aan boord hebben om bepaalde regio's in de gaten te houden zoals het Midden-Oosten en andere gevoelige geopolitieke regio's, menen sommigen. Een vliegtuig kan zich immers sneller van de ene regio naar de andere verplaatsen dan een satelliet.

Andere complottheoretici beweren dan weer dat de X-37B in ware James Bond-stijl satellieten die de Verenigde Staten nerveus maken kan uitschakelen. Maar dat zou niet onopgemerkt voorbij gaan aangezien andere landen en ruimtefreaks gemakkelijk de X-37B kunnen volgen.

Of vertelt de Amerikaanse overheid inderdaad gewoon de waarheid en gaat het enkel en alleen om een experimenteel platform voor het testen van herbruikbare ruimtetechnologie? (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners